Ste zberateľom cestovateľských skvostov? Spoznajte neobvyklé miesta v obľúbených destináciách

NETKY.SK • 9 Apríl 2023, 14:00 • 2 min
Ste zberateľom cestovateľských skvostov? Spoznajte neobvyklé miesta v obľúbených destináciách

BRATISLAVA - Z údajov Kiwi.com vyplýva, že v apríli tohto roka smeruje najviac Slovákov do krajín ako Taliansko, Česko, Bulharsko, Cyprus a Španielsko, pričom najčastejšie rezervovanou trasou je Košice –⁠ Praha. Väčšina Slovákov plánuje vycestovať v piatok 7. apríla, teda tesne pred veľkonočným predĺženým víkendom.

slovakia

left justify in out

Ešte ste sa nerozhodli, kam pôjdete, alebo potrebujete trochu inšpirácie? Prípadne plánujete výlet po Veľkej noci? Nech sú vaše plány akékoľvek, Kiwi.com vás pozýva na lov cestovateľských „veľkonočných vajíčok“, vďaka ktorému objavíte neobvyklé miesta v populárnych destináciách, o ktorých ste možno doteraz nepočuli! 

 

České sklo v Krištáľovom údolí

Je všeobecne známe, že sklo sa spája s Českou republikou podobne ako porcelán s Meißen, whisky so Škótskom alebo čokoláda s Belgickom.

 

Krištáľové lustre vo francúzskom Versailles, trofeje víťaza Tour de France, Daniel Swarovski (zakladateľ svetoznámej spoločnosti), dekoratívne sklenené sochy, ktoré sa stali senzáciou vo filme spoločnosti Netflix menom Glass Onion – to všetko má jedno spoločné. Ich pôvod je v Krištáľovom údolí v Libereckom kraji, kde sa krištáľovo čisté sklo vyrába ručne už od 17. storočia. Na mape ho síce nenájdete, ale my vám prezradíme, že sa nachádza v severnej časti Čiech, kde je naprieč Libereckým krajom roztrúsených mnoho sklárskych dielní.

 

img

 

Kiwi.com odporúča navštíviť Múzeum skla a šperkov v Jablonci nad Nisou s najväčšou zbierkou vianočných ozdôb na svete, unikátnou kolekciou šperkov a jednou z najväčších zbierok skla v Európe. Zaujíma vás, ako sa vyrábajú luxusné poháre? Pozrite si tradičné výrobné postupy v storočnej brúsnej dielni, obdivujte zbierku historických a moderných pohárov miestnej výroby a ochutnajte miestne pivo, ktoré sa varí v areáli sklární Novosad a syn v Harrachove.

 

Maďarsko – po stopách pouličného umenia

Budapešť je častou voľbou pre cestovateľov, ktorí túžia po dovolenke v meste. Niet divu – kozmopolitná atmosféra, kúpele Gellert, bohatá ponuka kulinárskych a kultúrnych zážitkov a jedinečné bary či reštaurácie sú pre návštevníkov ako magnet.

 

Kiwi.com odporúča pri plánovaní návštevy Budapešti venovať pozornosť miestnemu pouličnému umeniu. Počuli ste už o „maďarskom Banksym“? Mihály Kolodko je nekonvenčný sochár, ktorý umiestňuje svoje diela na neobvyklých miestach po celom meste. Aby ste ich spozorovali, musíte mať oči neustále dokorán. Témou jeho prác je svetlo a životný štýl, ako aj história krajiny. Ďalším z prvkov Kolodkovej práce je identita, ktorú pre Maďarov predstavuje napríklad Rubikova kocka na Batthyányho námestí. Môžete tu však nájsť aj historické a kultúrne osobnosti – napríklad Józsefa Ferenca, ktorý odpočíva v hojdacej sieti na Moste slobody, alebo Ferenca Liszta, ktorý sedí na kufri na letisku, ktoré nesie jeho meno. Budapešť ukrýva celkovo 28 takýchto sôch – čo keby ste sa pri návšteve mesta vydali po Kolodkových stopách?

 

img

 

Rumunsko a Akadémia Nevermore zo seriálu „Wednesday“

Rumunsko sa najčastejšie spája s hradom grófa Draculu. Ak sa chystáte do Rumunska kvôli filmom alebo televíznym seriálom, máme pre vás niekoľko ďalších tipov, ktoré by ste si ako cestovatelia a fanúšikovia popkultúry nemali nechať ujsť.

 

Fanúšikovia kultového seriálu Wednesday od Netflixu sa môžu prejsť záhradami Akadémie Nevermore a dokonca sledovať vyučovacie hodiny. Hlavným dejiskom seriálu sa stal zámok Cantacuzino v Bușteni, ktorého záhrady a interiéry môžete navštíviť každý deň za veľmi výhodnú cenu. Okrem toho si môžete pozrieť malebný výhľad na hory na opačnej strane hradu, ktoré sa v seriáli neobjavili.

 

Tí, ktorí čakajú na premiéru nového seriálu Django, sa môžu vybrať do rumunských hôr a pozrieť si rozprávkovú scenériu okolo Smaragdového jazera v Racoș a miestnu sopku. Vďaka geologickým zvláštnostiam je tento región plný čadičových útesov, ktoré dodávajú jazeru krištáľovú čírosť a zelenú farbu.

 

Malaga a Valencia v Španielsku

Španielsko sa počas celého roka drží na vrchole rebríčka slovenských cestovateľských destinácií. Krajina je známa svojimi slnečnými plážami, paellou, múzeami, tapas, hudbou, flamencom a hodovaním v neskorých večerných hodinách. Existuje však niekoľko skrytých skvostov a menej známych miest, ktoré vám Kiwi.com odporúča navštíviť.

 

img

 

El Caminito del Rey v Malage je turistický chodník v národnom parku Desfiladero de los Gaitanes. Táto trasa sa považuje za najpôsobivejšiu v celej krajine a poteší všetkých milovníkov dobrodružstva a adrenalínu. Je dlhá viac ako tri kilometre a prechádza strmými stenami rokliny vo vnútri kaňonu, pričom niektoré z úsekov sú široké len jeden meter a sú umiestnené vo výške až 105 metrov nad riekou.

 

Počuli ste už o parku La Albufera v blízkosti Valencie? Je to miesto, kde sa pestuje ryža na prípravu paelly a kde sa toto jedlo zrodilo! V blízkosti mesta sa nachádzajú veľkolepé ryžové polia, kde si môžete zaplávať a ochutnať najlepšiu paellu v tradičných „Barracas“.

 

Na Slovákmi milovanom ostrove Cyprus sa nachádza až 1,5 milióna mačiek

Milovníci zvierat si na Cypre určite prídu na svoje, pretože tu žije viac mačiek ako ľudí. Na ostrov sa však oplatí vycestovať aj všetkým dobrodruhom, keďže ukrýva mnoho nevyriešených záhad.

 

Milovníci prírody môžu navštíviť národný park na polostrove Akamas. Predstavuje akúsi zmenšeninu celej krajiny, pretože tu uvidíte všetko od krištáľovo čistých lagún a korytnačích pláží až po morské jaskyne, rokliny, piesočné duny a lesy.  Akamas je tiež domovom viac ako 200 druhov vtákov a rozmanitej flóry a fauny.  V Akamase nájdete aj Afroditine kúpele – prírodný bazén napájaný pramenitou vodou. Podľa mýtu sa v tomto bazéne kúpala Afrodita, ktorá práve na tomto mieste prvýkrát stretla svoju veľkú lásku – Adonisa. Hovorí sa, že voda má zvláštnu omladzujúcu silu.

 

img

 

V dedine Lefkara sa vyrába slávna cyperská čipka „Lefkaritiko". Ide o tradičnú ostrovnú výšivku, ktorá je zapísaná na zozname nehmotného svetového dedičstva UNESCO. Čipky sa v Lefkare vyrábajú už od stredoveku. Ženy v obci sa naučili umenie čipkárstva od Benátčaniek počas benátskej nadvlády (1489 – 1571). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies