Slovensko daruje Ukrajine vojenský materiál v hodnote 21 miliónov eur

NETKY.SK • 1 Jún 2022, 11:45 • 2 min
Slovensko daruje Ukrajine vojenský materiál v hodnote 21 miliónov eur

BRATISLAVA – Vyplýva to z materiálov, ktoré vláda schválila na svojom stredajšom rokovaní.

slovakia

left justify in out

Slovensko daruje Ukrajine vojenský materiál v hodnote 21 657 748,52 eura. „V kontexte pretrvávajúcej masívnej nevyprovokovanej vojenskej invázie Ruskej federácie voči Ukrajine sa navrhuje, aby vláda Slovenskej republiky schválila darovanie vojenského materiálu Ukrajine,“ píše sa v predložených materiáloch.

 

img

 

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) po rokovaní vlády nechcel špecifikovať, čo tvorí túto dodávku. „Dohodli sme sa na takomto postupe rámci NATO, že nebudem dávať Putinovi zoznam vecí, ktoré idú na Ukrajinu, ale je to presne to, čo Ukrajina potrebuje,“ zdôraznil. Zároveň upozornil, že dodávku tvorí materiál, ktorý je zo skladov slovenskej armády. „Žiadnu novú techniku sme v tomto prípade nekupovali,“ povedal. Naznačil, že aspoň časť tejto pomoci by mala byť refundovaná prostredníctvom EÚ.

 

img

 

Naď takisto potvrdil, že na štátnej úrovni rokuje SR a Ukrajina o zmluve na odkúpení húfnic Zuzana 2. „Hovorí sa o počte a cene,“ uviedol minister. Dodal, že pôvodne to boli húfnice pre slovenskú armádu, prednostne budú určené Ukrajine. Naznačil, že by malo ísť minimálne o jednu batériu, teda osem húfnic. „Možno toho bude viacej, uvidíme, ako sa dohodne kontrakt,“ povedal.

 

Možno vás zaujme: Prezidentka chce čas, aby sa správne rozhodla, či podpíše protiinflačný balík



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies