TIP NA VÝLET: Ponorte sa do čara detstva v Podtatranskom múzeu

NETKY.SK • 14 Marec 2019, 19:30 • 2 min
TIP NA VÝLET: Ponorte sa do čara detstva v Podtatranskom múzeu

POPRAD - Podtatranské múzeum v Poprade pripravilo pre svojich návštevníkov zaujímavú zberateľskú výstavu s názvom Čaro detstva.

slovakia

left justify in out

Výstava je vytvorená zo súkromnej zbierky pani Alice Tokarčíkovej, zberateľky starožitností. Predstavuje exkluzívnu expozíciu, kde si prídu na svoje tí najmenší no aj dospelí. 

 

Nakoľko mnohé z vystavených exemplárov sú skutočne unikátne a vzácne a návštevník ich bude môcť obdivovať len vo vitrínach, nechýba ani detský kútik, kde budú pre deti k dispozícii hračky priamo určené na hranie, takže o zážitok pohrať sa v múzeu neprídu ani najmenší návštevníci. Preto je ideálnym tipom na výlet pre rodičov s ich ratolesťami. 

 

img

Detský kútik.

 

Pani Alica je vášnivou zberateľkou a vďaka tomu je zapísaná v šiestich certifikovaných rekordoch zapísaných v Knihe slovenských rekordov a patrí jej aj ďalší certifikát s titulom TOP zberateľka Slovenska.

 

Jej zbierku tvoria dečky a obrusy, ktorých má až 520, plyšové hračky a bábiky z porcelánu či dámske bavlnené vyšívané vreckovky. Ako jediná na Slovensku zbiera plesové kabelky ručne vyšívané korálikmi, ktoré je možné vidieť v tomto roku v rôznych kolekciách módnych značiek, ako je známe - móda sa vracia.

 

img

Zbierka dečiek a bábik. 

 

Pozoruhodná je aj jej zbierka ručne vyšívaných gobelínových obrazov, ktorých má 135 a certifikát so zápisom do knihy rekordov získala aj za 16 kusovú kolekciu strojovo tkaných tapisérií.

 

Pani Alica, okrem toho, zbiera aj starožitný porcelán, obrazy čí plesové šaty. Podtatranské múzeum sa rozhodlo vystaviť, vo svojich priestoroch, predovšetkým jej zbierku hračiek.

 

Mnoho porcelánových bábik a plyšových medvedíkov. Najstarší je "Mohérový psík", ktorý má už 109 rokov.

 

img

Mohérový psík z roku 1910. 

 

Prehliadka je pre detských ale aj dospelých návštevníkov, ktorá ich vráti v čase, do dôb detstva a vyvolá nostalgické spomienky na ich najobľúbenejšie hračky.

 

Keďže každá hračka zo zbierky pani Tokarčíkovej má svoj vlastný príbeh a mnohé pochádzajú z rôznych krajín celého sveta, uvidíte hračky napr. z Japonska, Činy, Ruska, USA, Nemecka, Rakúska, Talianska, ale aj arabských krajín. 

 

img

Známe rozprávkové postavičky. 

 

Výstava je verejnosti prístupná do 30. 9. 2019 v čase otváracích hodín múzea.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies