Španielsko vyhlásilo ostrov La Palma pre sopku za oblasť katastrofy

NETKY.SK • 28 September 2021, 17:47 • 2 min
Španielsko vyhlásilo ostrov La Palma pre sopku za oblasť katastrofy

MADRID - Španielska vláda vyčlenila 10,5 miliónov eur na pomoc miestnym obyvateľom.

slovakia

left justify in out

Za oblasť postihnutú prírodnou katastrofou označila v utorok španielska vláda kanársky ostrov La Palma, ktorý sa už niekoľko dní borí s erupciou sopky La Cumbre Vieja. Informuje o tom agentúra Reuters.

 

img

 

Tento krok podľa očakávania povedie k núdzovým dotáciám a ďalším podporným opatreniam v oblasti. Vláda v Madride už ohlásila prvý balík pomoci v hodnote 10,5 milióna eur. Z toho 5 miliónov je určených na nákup domov a zvyšok na zaobstaranie nábytku a nevyhnutných domácich potrieb, uviedla hovorkyňa vlády Isabel Rodríguezová.

 

Prečítajte si tiež: Dráma na Kanárskych ostrovoch! Ľudia mali iba hodinu na to, aby opustili svoje domovy!

 

Láva zo sopky La Cumbre Vieja pomaly tečie dole jej západným svahom smerom k moru od nedele (19. septembra). Zničila takmer 600 domov, ako aj kostoly a banánové plantáže na ostrove La Palma, ktorý susedí s ďalším kanárskym ostrovom Tenerife. Úrady museli zároveň evakuovať viaceré obce, na ktoré sa valila láva. Ľudia sa tak ocitli bez strechy nad hlavou, pričom prišli o celý svoj majetok.

 

img

 

Úrady na ostrove La Palma medzitým odporučili obyvateľom v štyroch lokalitách, aby zostali vo svojich domovoch a nevystavovali sa toxickým plynom. Tie by sa mohli uvoľňovať pri styku lávy dosahujúcej teplotu viac ako 1 000 stupňov Celzia s vodami Atlantického oceánu, ktoré majú okolo 20 stupňov Celzia.

 

Mohlo by vás zaujímať: VIDEO: Seizmická aktivita v okolí sopky na Kanárskych ostrovoch pokračuje

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies