VIDEO: Orbán sa stretol s Babišom. Niektorých novinárov nepustili na ich besedu

NETKY.SK • 30 September 2021, 06:10 • 2 min
VIDEO: Orbán sa stretol s Babišom. Niektorých novinárov nepustili na ich besedu

PRAHA - Politici sa rozprávali o ekonomike, utečencoch či ich úlohe vo Vyšehradskej štvorke. Na besedu v Ústí nad Labem sa nedostali zástupcovia Le Monde, Die Zeit alebo The Guardian.

slovakia

left justify in out

Na stredajšiu tlačovú konferenciu maďarského premiéra Viktora Orbána a českého predsedu vlády Andreja Babiša v Ústí nad Labem nemali prístup zahraničné médiá. Zákaz vstupu mali i niektorí českí novinári. Informoval o tom internetový denník Forum 24.

 

img

 

Tlačová konferencia sa uskutočnila v budove Severočeského divadla a baletu v Ústí nad Labem. Medzi médiami, ktorým zamietli vstup, boli zástupcovia francúzskeho denníka Le Monde, nemeckého týždenníka Die Zeit, britského denníka The Guardian, či českého webu Seznam Zprávy.

 

K téme: Babišovo hnutie ANO podozrievajú z vedenia nelegálnej kampane

 

Jean-Baptiste (JB) Chastand, spravodajca Le Monde pre oblasť strednej Európy, na Twitteri napísal, že zahraničné média a kritické české média na tlačovej konferencii nie sú vítané. Pred budovou Severočeského divadla a baletu sa podľa denníka Forum 24 zhromaždili aj približne dve stovky demonštrantov. V rukách mali transparenty s nápismi ako  Zraz diktátorov alebo  Budúcnosť je Európa a Euro. Nie Babiš! .

 

 

Český premiér Babiš prijal Orbána v stredu v Prahe, kde ho čakalo aj niekoľko demonštrantov. Po pracovnom stretnutí v Kramářovej vile sa obaja vydali do mesta Ústí nad Labem, kde je Babiš lídrom kandidačnej listiny hnutia ANO v októbrových voľbách. 

 

img

 

Orbán prišiel podporiť aj česko-maďarské krídlo vo Vyšehradskej štvorke (V4). "Ak sa Praha nebude vo Vyšehradskej štvorke angažovať, potom toto zoskupenie nebude fungovať. Vo V4 potrebujeme Česko, potrebujeme silu Čechov a ich politický vplyv," dodal. 

 

Orbán opakovane varoval pred ďalšou migračnou vlnou, najmä smerom z Afganistanu. Zdôraznil, že Maďarsko na svojich južných hraniciach bráni nielen seba, ale aj Českú republiku a celú Európu, preto požiadal Babiša o vyslanie 50 vojakov či policajtov na pomoc pri ochrane maďarsko-srbských hraníc.

 

Prečítajte si tiež: Orbán a Babiš kritizujú EÚ kvôli migrantom. Skontrolovali zabezpečenie hraníc

 

Babiš ocenil pomoc Maďarska vo forme 150 moderných pľúcnych ventilátorov poskytnutých v prvej vlne koronavírusovej pandémie a vakcín. Zdôraznil, že Orbán je veľkým obdivovateľom Českej republiky, pričom aj na medzinárodných scénach vyzdvihuje výsledky českej ekonomiky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies