SHMÚ varuje: Slovensko v najbližších hodinách čaká hotová pohroma!

NETKY.SK • 25 Júl 2022, 17:10 • 2 min
SHMÚ varuje: Slovensko v najbližších hodinách čaká hotová pohroma!

BRATISLAVA – SHMÚ vydal výstrahu na celý zajtrajší deň, je však možné, že slabší dážď začne už dnes v noci.

slovakia

left justify in out

Výstrahy majú začať platiť na území celého Slovenska v utorok od 8.00 h. Výnimkou je Košický kraj, kde by mala začať platiť výstraha o štyri hodiny neskôr. Je zvýšená pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom," upozornili meteorológovia. Sprevádzané môžu byť aj nárazmi vetra od 65 do 85 kilometrov za hodinu a krúpami.

 

Predbežne by mali výstrahy platiť v utorok do 18.00 h. V prípade Banskobystrického, Košického a Prešovského kraja do 21.00 h.

 

V politike: Britský minister obrany Ben Wallace: „Fandím Slovensku za to, ako pomáha Ukrajine."

 

Slovenský hydrometereologický ústav taktiež na svojej stránke zverejnil dôvody, ktoré viedli k extrémnym horúčavam, ktoré v posledných dňoch sužujú nielen našu krajinu. 

 

 Príčinou neštandardného rozloženia maximálnych hodnôt dennej teploty, neodpovedajúcich nadmorskej výške, bol vývoj poveternostnej situácie. Veľmi teplý vzduch je vždy spojený s mohutným hrebeňom vysokého tlaku vzduchu vo vyšších hladinách, tak ako to bolo aj v aktuálnej situácii. Horúčavy postupne začali v západnej Európe a stredná Európa bola na prednej strane tohto hrebeň, kde prevláda zostupné prúdenie, v spodných hladinách spočiatku aj chladnejšie a suché severozápadné prúdenie. S presunom výškového hrebeňa ďalej na východ sa k nám postupne dostával teplejší vzduch, pričom slabé severné prúdenie (a zostupné prúdenie) spočiatku spôsobilo, že najteplejší vzduch bol viazaný na Západné Karpaty s lokálnym maximom teploty v Banskobystrickom kraji," uvádza SMHÚ. 

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: VIDEO Jaroslav Naď po stretnutí s Benom Wallaceom: Všetkým nám záleží, aby sme spoločne porazili Putina



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies