Krajčí odvolal riaditeľov 2 nemocníc, problémom bolo ich pochybné financovanie

NETKY.SK • 21 August 2020, 06:41 • 2 min
Krajčí odvolal riaditeľov 2 nemocníc, problémom bolo ich pochybné financovanie

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) odvolal ekonomického riaditeľa Fakultnej nemocnice (FN) v Trenčíne Mareka Šedíka a vedenie tejto nemocnice. Odvolal tiež ekonomického riaditeľa Národnej transfúznej služby (NTS) SR v Bratislave Adama Kalužaya. Oznámil to na tlačovom brífingu. Upozornil na takzvanú chobotnicu biznis vzťahov v zdravotníctve.

slovakia

left justify in out

Na problémy upozornili v liste 

Na problémy v trenčianskej nemocnici Krajčího upozornili v liste zástupcovia Základnej odborovej organizácie sestier a pôrodných asistentiek pri FN Trenčín. Poukázali na zlé a neefektívne hospodárenie. Nemocnica podľa nich viackrát zakúpila techniku nepoužiteľnú na daných oddeleniach.

 

img

 

Tiež tvrdia, že nemajú jasné pokyny k organizácii práce v nemocnici počas druhej vlny pandémie COVID-19 a poukazujú na nedostatok pracovníkov na oddeleniach a klinikách FN Trenčín, ktorá je v rozpore s výnosom Ministerstva zdravotníctva SR a ohrozuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

 

Otázny zisk prepojených spoločností

Krajčí informoval aj o personálnych a ekonomických prepojeniach FN Trenčín a NTS s viacerými obchodnými spoločnosťami, i nárast ich finančných obratov. Uviedol, že s FN Trenčín obchodovali spoločnosti Biohem, Unomed, Unotech, pričom konateľom všetkých troch je Šedíkov svokor Peter Hevier. Všetky spolu mali v roku 2015 obrat o niečo menej ako 500 000 eur, no v roku 2019 to už bolo 1 662 000 eur.

 

img

 

Právne sklužby pre FN Trenčín s nástupom Šedíka do funkcie začal poskytovať Marek Doktor, ktorý bol zároveň právnym zástupcom všetkých troch spoločností a konateľom spoločnosti Cardioservice, ktorá obchodovala s FN Trenčín v rokoch 2016 až 2018. Spoločnosti Biomed a Unotech mali zároveň obchodný vzťah aj s NTS prostredníctvom eurofondov v celkovej výške viac ako 34 miliónov eur.

 

img

 

Brat ekonomického riaditeľa NTS v Bratislave Adama Kalužaya je zároveň predsedom predstavenstva akciovej spoločnosti TradeMedical Igor Kalužay. TradeMedical podľa Krajčího vznikla ako sprostredkovateľská firma na zásobovanie FN Trenčín, čo je vidieť na jej finančných obratoch. "V roku 2017 celkové tržby TradeMedical boli 24 552 eur, z toho 24 410 eur predstavovali tržby z obchodov z FN Trenčín. V roku 2018 to už bolo 966 158 eur, z toho vo FN Trenčín 951 265 eur," povedal Krajčí.

 

Dočasné riadenie v Trenčíne 

Trenčiansku nemocnicu bude dočasne od piatku (21. 8.) viesť Tomáš Janík. Podľa Krajčího má nemocnicu viesť maximálne šesť mesiacov do riadneho výberového konania. Janík chce podľa svojich slov stabilizovať personál nemocnice, ako aj audit zmlúv. Zároveň ubezpečil, že nemá žiadne väzby na miestnych oligarchov, ani lekárov či iný personál v rámci nemocnice.    

    

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies