Rezort školstva chce poskytnúť pre školy viac psychológov

NETKY.SK • 6 August 2020, 19:41 • 2 min
Rezort školstva chce poskytnúť pre školy viac psychológov

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva chce zo svojho rozpočtu zabezpečiť školských psychológov. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR Branislav Gröhling (SaS). Z rozpočtu rezortu plánuje podporiť napríklad aj príspevok na digitalizáciu či pozíciu správcu siete.

slovakia

left justify in out

Zameranie 
Školskí psychológovia sú v súčasnosti platení najmä cez projekty z Európskej únie. Cieľom ministerstva je zamerať sa na prevenciu šikany, rizikového správania, ale aj na prácu so žiakmi s poruchami učenia či zdravotným znevýhodnením. Gröhling priblížil, že v budúcom roku počítajú so stovkou nových psychológov.

 

img

 

Dodal, že nasledujúce roky by sa ich počet mohol pravidelne zvyšovať o zhruba 70 psychológov, pričom vychádzajú z reálneho počtu absolventov a ich záujmu pracovať v školstve. "Nevieme skokovo navýšiť počet psychológov a dostať ich na každú jednu školu," poznamenal minister.

 

Doplnil, že spočiatku by mohol jeden psychológ poskytovať poradenstvo aj okolitým školám.

 

Prvé pôjdu základné školy 
Rezort chce z rozpočtu podporiť aj digitalizáciu, a to najmä pre druhý stupeň základných škôl a následne pre stredné školy. Postupne plánuje zaistiť digitálne technológie nielen pre žiakov, ale aj učiteľov a podporiť tak ich digitálne zručnosti a gramotnosť.

 

Finančne zabezpečiť plánuje aj pozíciu správcov siete, ktorá by mala byť pre plánované zmeny na školách potrebnejšia.

 

img

 

"Školstvo chceme digitalizovať, odstrániť byrokraciu a chceme čoraz viac využívať elektronické maturity či overovanie vedomostí. Toto všetko by postupne mohli na školách zabezpečovať správcovia siete," priblížil minister.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona