Šokujúci prípad: Rodičia dieťa kŕmili mandľovým mliekom, vyvinul sa u neho zákerný skorbut

NETKY.SK • 22 Január 2016, 16:23 • 2 min
Šokujúci prípad: Rodičia dieťa kŕmili mandľovým mliekom, vyvinul sa u neho zákerný skorbut

VALENCIA - Rodičia svoje dieťa kŕmili len mandľovým mliekom, vyvinula sa u neho nepríjemná choroba.

slovakia

left justify in out

Chlapčekovi zo španielskej rodiny, ktorý mal len dva a pol mesiaca, zistili alergiu na kravské mlieko, a tak ho rodičia nahradili mandľovým nápojom. Na tejto strave bol až 11 mesiacov. Chlapec bol stále unavený, podráždený, nedokázal sa postaviť na nohy a už vôbec nie chodiť.

 

Jedného dňa ho rodičia zobrali do nemocnice, a lekári po vyšetrení zistili, že mal na nohách a v oblasti chrbta viaceré zlomeniny. Šokovaní zdravotníci mu diagnostikovali skorbut, zriedkavé ochorenie, ktoré sa vyskytovalo najmä v 18. storočí, spôsobené nedostatkom vitamínu C v strave. Chlapec trpel aj nedostatkom vitamínu D, vápnika, železa a zinku.

 

Skorbut bola kedysi tzv. „metla námorníkov“, ktorí nemali prístup k bohatej a pestrej strave niekoľko mesiacov počas plavby na mori, v súčasnosti sa môže ojedinele vyskytnúť v rozvojových krajinách.

 

Doktor Isidro Vitoria, z nemocnice Universitario y Politecnico La Fe v španielskej Valencii, dospel k záveru, že nápoje na rastlinnej báze, ako je napríklad mandľové mlieko, nemôžu nahradiť materské mlieko alebo dojčenské výživy, a pediatri by mali byť veľmi opatrní, čo označia za vhodnú alternatívnu stravu pre deti v dojčenskom veku.

 

"Výrobcovia by mali na obaloch uvádzať, že tieto nápoje sú nevhodné pre deti najmenej do 1 roka a neobsahujú mnohé potrebné vitamíny pre vývoj organizmu," vysvetlil doktor Vitoria. Ku skorbutu dochádza, keď v tele chýba najmä vitamín C, ktorý je potrebný pre mnohé typy tkanív, ako je koža, cievy, kosti a chrupavky.

 

Bez vitamínu C sa kolagén nedá nahradiť. Tkanivá sa bez neho rozpadajú, čo vedie k bolesti svalov a kĺbov, únave, červeným fľakom na koži, krvácaniu a opuchu ďasien.

 

Lekári okamžite vylúčili mandľové mlieko z jeho jedálnička, a kŕmili ho dojčenskou výživou, obilninami, mäsom, ovocím a zeleninou. Dostával aj zvýšené dávky vitamínu C a D. O mesiac sa jeho fyzický stav začal vracať do normálu a zosilneli mu nohy. Po ďalších dvom mesiacoch začalo dieťa aj chodiť.

 

Britská nadácia pre výživu upozorňuje, že deti by mali byť kŕmené výhradne materským mliekom, ideálne po dobu šiestich mesiacov. Potom by mali postupne prechádzať na pevnú a pestrú stravu. Rodičia by si podľa pediatrov mali uvedomiť, že nápoje na báze rastlín nie sú plnohodnotnou stravou pre deti najmä v dojčenskom veku.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies