Šokujúce VIDEO: Filmárov napadli utečenci v Calais, keď o nich natáčali dokument

NETKY.SK • 20 Január 2016, 18:37 • 2 min
Šokujúce VIDEO: Filmárov napadli utečenci v Calais, keď o nich natáčali dokument

CALAIS – Migranti v utečeneckom tábore vo francúzskom Calais sa opäť vyznamenamil. S nožom v ruke napadli filmový štáb, ktorý o tábore natáčal dokument.

slovakia

left justify in out

Filmárka Maaike Engelsová z Holandska spolu s kolegom Teunom Voetenom chcela zdokumentovať zlé podmienky, v ktorých v tábore žijú migranti. Lenže namiesto podpory od utečencov na ich traja s nožom v ruke a korenistým sprejom prepadli. Voetenovi chceli ukradnúť fotoaparát, zatiaľ čo Engelsová natáčala.

 

Dokument sa mal volať Calais: Vitajte v džungli. Celý incident komentovala na svojom facebookovom profile:  „Myslím, že život v takých podmienkach s veľkou pravdepodobnosťou urobí z tých menej kreatívnych, inteligentných a ambicióznych lotrov, pretože nemajú nič vyššie, na čo by sa zamerali.“ Fotoaparát im nakoniec neukradli, pretože im pomohli ostatní utečenci z tábora.

 

 

Tábor zmenšujú

 

Francúzske úrady začali zmenšovať stanový tábor v prístave Calais. Takýmto opatrením chcú vzdialiť migrantov žijúcich v tábore o sto metrov od cesty vedúcej k prístavu, odkiaľ sa títo ľudia snažia tunelom prejsť do Británie. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

 

Buldozéry začali už v pondelok čistiť terén, z ktorého predtým vytlačili migrantov a tí sa presunuli hlbšie do tábora. S čistiacimi prácami pokračovali francúzske úrady aj v utorok.

 

Prefektúra v Calais prisľúbila takto presídleným migrantom prednosť pri ubytovávaní v nových obytných kontajneroch, ktoré na mieste postavila približne pred týždňom a ktoré by mali poskytnúť prístrešie približne 1500 migrantom.

 

V utečeneckom tábore v Calais sa momentálne nachádza približne 4200 migrantov, spresnila AP. Dodala, že viacerí z nich sa v uplynulých dňoch snažili zablokovať cestu vedúcu k prístavu. Prípadne na ňu aj hádzali kamene, aby tak spomalili dopravu a mohli ľahšie prekĺznuť do niektorého z nákladných áut smerujúcich do prístavu.

 

Kritici opatrenia však vyjadrili obavu, že úrady plánujú zrovnať so zemou napokon celý tábor, aby sa tak zbavili migrantov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies