Quartararo s prvým triumfom v MOTO GP, majstra sveta vymrštilo do vzduchu

NETKY.SK • 20 Júl 2020, 12:12 • 2 min
Quartararo s prvým triumfom v MOTO GP, majstra sveta vymrštilo do vzduchu

Po F1 zažila tohtoročnú premiéru aj kráľovská kubatúra MOTO GP. Prvý závod sa šiel v španielskom Jerezu.

slovakia

left justify in out

Jerez 

Pretekári najsilnejších cestných motocyklov na planéte poznajú trať v Jereze určite lepšie ako iné podniky. V každoroťných predsezónnych testoch sa totiž testuje práve tu. 

 

 

Kvalifikácia pre MOTO GP nie je takmer nikdy kľúčová. I keď sa na prvé miesto postavil Fabio QartararoPetronas Yamaha SRT, alebo inak satelitnej Yamahy, na druhom mieste štartoval Maverick Viñales z továrenskej Yamahy a tretí niekoľkonásobný obhajca titulu Marc Marqúez z Repsol Hondy, konečné poradie pilotov po pretekoch bolo nakoniec iné, i keď byť nemuselo.

 

 

Dovi chcel hlavne dôjsť do cieľa 

Po štarte sa na prvom mieste nedokázal udržať nováčik a objav minulého roka Francúz Fabio Qartararo. Predbehli ho Viñales aj Marqúez. Dopredu sa drali aj Ducatti Andreu Doviziosa či súkromný Pramac Jacka Millera. Vicemajster sveta Dovi pretekal v ťažkých bolestiach, pretože pred štartom sezóny sa zúčastnil motokrosovej exhibície, kde si zlomil zápästie.  

 

img

 

Brat majstra sveta 

Medzi novými jazdcami v poli sa objavil aj brat majstra sveta Alex Marqúez, a to dokonca v rovnakom tíme Repsol Honda. Jeho prvá VC však bola skôr o skúsenostiach a do boja o pipredné priečky sa ani nedostal.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Alex Márquez Alentà (@alexmarquez73),

 

Zachránenie v poslednej chvíli 

Po pár kolách závodu sa na trati stalo niečo, s čím nerátal takmer nikto. Marc Marqúez mal pohodlné, už viac ako sekundové, vedenie na čele, no v zákrute spravil chybu. Pod nemožným 67° uhlom sa však ešte dokázal udržať na motorke, no skončil v štrku. Na trať sa vrátil ako posledný, a na lídra strácal vyše 9 sekúnd.

 

 

Začala sa teda stíhacia jazda 8-násobného majstra sveta naprieč všetkými kategóriami. Vpredu to začalo vyzerať veľmi zaujímavo. Na prvom mieste sa ešte niekoľko kôl držal Maverick Viñales, no toho predbehol Qaratararo. Novačik roka na satelitnej Yamahe si dovolil predbehnúť tú továrenskú. Zaujímavé bolo, že po čase si dokázal vybudovať veľmi pekný náskok 6 sekúnd. 

 

 

Takmer to vyšlo

Marc Marqúez sa pomaly tlačil dopredu a obiehal jedného jazdca za druhým. Štyri kolá pred koncom závodu sa ocitol už za druhým Maverickom Viñalesom, no potom prišla chyba. Predné kolo počas náklonu išlo k zemi, a motorka ho vymrštila do vzduchu. Po páde si ešte narazil zápästie o predné koleso svojej Repsolky, ktorá sa šúchala po štrku za ním.

 

 

Tvrdý chlap

Marc však už počas včerajšieho dňa zavesil na Instagram fotku so zlomenou rukou a vyjadril sa nasledovne: "Niekedy sa veci nevyvinú tak ako očakávate, no treba ísť ďalej. Dúfam, že sa vám moja stíhacia jazda až do pádu páčila."

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A veces las cosas no salen como uno espera pero lo más importante es levantarse y seguir adelante. Espero que hayáis disfrutado de la remontada! Ahora me toca pasar por el quirófano el próximo martes y fijar la fractura del húmero. Os prometo que volveré lo antes posible con más fuerza! 💪🏼 Sometimes things don't go as you expect, but the most important thing is to get back up and move on. I hope you enjoyed the comeback! Now I have to go to the operating room on Tuesday and fix the fracture of my right humerus. I promise you all that I will come back as soon as possible, and even stronger! 💪🏼 #MM93 #SpanishGP

Príspevok, ktorý zdieľa Marc Márquez (@marcmarquez93),

 

"V utorok ma však čaká operácia ramennej kosti. Sľubujem vám, že sa vrátim čo najskôr a silnejší ako kedykoľvek predtým."

 

Poradie prvých troch 

Na stupňoch víťazov sa nakoniec dostal aj Andrea Dovizioso ziskom tretieho miesta. Maverick Viñales si už po páde Marca Marqúeza dokázal ustrážiť druhé miesto. MOTO GP spoznalo novú tvár medzi víťazmi. Fabio Qartararo dokázal vyhrať svoju prvú VC vo veku 21 rokov.

 

img

 

Miláčik publika Valentino Rossi so svojou Yamahou ani nedošiel do cieľa. Na vine bola porucha motora.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies