Dobrá správa! O pomoci proti inflácii rozhodnú skôr

NETKY.SK • 19 Máj 2022, 19:21 • 2 min
Dobrá správa! O pomoci proti inflácii rozhodnú skôr

BRATISLAVA - Poslanci to schválili na štvrtkovom hlasovaní.

slovakia

left justify in out

Pomoc v boji proti inflácii prerokuje plénum Národnej rady (NR) SR v tzv. zrýchlenom režime. Opatrenia v rámci návrhu zákona o financovaní voľného času dieťaťa zahŕňajú 50 eur mesačne na voľnočasové aktivity detí, zvýšenie sumy daňového bonusu a prídavku na dieťa. Za skrátené legislatívne konanie hlasovalo 83 zo 134 prítomných poslancov.

 

img

 

Na voľnočasové aktivity by mali dostať deti od 5 do 18 rokov každý mesiac 50 eur. Ministerstvo školstva a rezort kultúry majú ustanoviť zoznam voľnočasových aktivít, na financovanie ktorých možno použiť príspevok.

 

Zvýšená suma daňového bonusu na dieťa má daňovníkom, ktorí sú rodičmi vyživovaných detí a dosahujú zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti alebo z podnikania a samostatnej zárobkovej činnosti, zabezpečiť vyšší čistý disponibilný príjem. Cieľovú skupinu daňovníkov uplatňujúcich nárok na daňový bonus na dieťa by mali rozšíriť.

 

Prečítajte si tiež: Situácia v samosprávach sa vyostruje, Richard Rybníček volá po veľkom štrajku!

 

Daňový bonus na vyživované dieťa, ktoré nedovŕšilo 15 rokov veku, chcú zvýšiť zo súčasných 43,60 (respektíve 47,14) eura na 70 eur a od januára 2023 na sumu 100 eur. Daňový bonus na vyživované dieťa po dovŕšení 15 rokov veku (15 až 25 - ak sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom) zvýšia zo súčasných 23,27 eura na 40 eur, pričom od januára 2023 vzrastie na sumu 50 eur.

 

img

 

Od júla tohto roka by mali zároveň zvýšiť prídavok na dieťa na sumu 30 eur mesačne a od januára 2023 na 50 eur mesačne. Ďalej navrhujú vzhľadom na zvýšenie sumy prídavku na dieťa zrušenie jednorazového zvýšenia prídavku na dieťa pri prvom nástupe dieťaťa do prvého ročníka základnej školy.

 

Plénum takisto odobrilo rokovanie v skrátenom legislatívnom konaní o zdanení mimoriadnych príjmov z ruskej ropy. 

 

img

 

Rafinéria Slovnaft by mala podľa návrhu zákona o dani z výhody získanej v dôsledku osobitnej situácie na trhu s ropou platiť mimoriadnu daň z cenovej výhody, ktorú jej prináša spracovanie ruskej ropy. Tá je v ostatných mesiacoch výrazne lacnejšia ako ropa typu Brent a štát túto výhodu využije na dodatočný príjem do štátneho rozpočtu.

 

Možno vás zaujme: Richard Sulík chce znížiť daň na naftu a benzín!

 

Poslanci prerokujú v skrátenom konaní aj tzv. lex Ukrajina 3, ktorý hovorí o podpore starostlivosti o deti aj odídencov so zdravotným postihnutím. Návrh zákona pochádza z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR a hovorí o niektorých opatreniach v sociálnej oblasti v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Týmto hlasovaním zároveň plénum ukončilo 11. rokovací deň 65. schôdze parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies