V Rakúsku objavili najstarší buk v Európe? Uhádnete jeho vek?

NETKY.SK • 15 August 2019, 09:34 • 2 min
V Rakúsku objavili najstarší buk v Európe? Uhádnete jeho vek?

VIEDEŇ - Rakúsko sa môže pochváliť novým prvenstvom. V Národnom parku Vápencové Alpy objavili naozaj unikátny strom!

slovakia

left justify in out

Skupina talianskych výskumníkov tu našla buk, ktorého najstaršie letokruhy sú datované do roku 1474, teda do neskorého stredoveku. Ide tak o najstarší známy strom tohto druhu v Európe.

 

img

 

Predstavu o rekordnom veku tohto stromu dokresľuje to, že existoval už v čase, keď Krištof Kolumbus objavil Ameriku, zatiaľ čo v Taliansku pôsobil renesančný učenec Leonardo da Vinci. Špecialisti zrátali letokruhy pomocou úzkeho vrtu, ktorý je považovaný za neškodný. Vzorka bola po analýze vložená naspäť do kmeňa.

 

Rozmery 546-ročného stromu i napriek tomuto veku nie sú výnimočné — výška dosahuje 20 metrov a priemer kmeňa 73 centimetrov. Výskumníci to pripísali dlhoročnému zápasu rekordného buku s klimatickými extrémami a susednými stromami.

 

img

 

V hornorakúskom Národnom parku Vápencové Alpy sa nachádza aj v súčasnosti už druhý najstarší buk Európy, ktorého vek je 528 rokov. V roku 2017 zaradil Výbor Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) časť tohto národného parku ako vôbec prvú oblasť Rakúska na zoznam svetového prírodného dedičstva, a to práve v súvislosti s tamojšími jedinečnými bukovými lesmi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies