Sobotka: Summit EÚ-Turecko presadzuje to, čo už dávnejšie žiada V4

NETKY.SK • 7 Marec 2016, 13:29 • 2 min
Sobotka: Summit EÚ-Turecko presadzuje to, čo už dávnejšie žiada V4

BRUSEL - Dnešný summit EÚ-Turecko by mal potvrdiť plán uzavretia balkánskej trasy pre migrantov. Uviedol to český premiér Bohuslav Sobotka po príchode do Bruselu.

slovakia

left justify in out

Sobotka skonštatoval, že pripravené závery pre lídrov EÚ a tureckého premiéra Ahmeta Davutogla odrážajú stanovisko, ktoré už niekoľko mesiacov presadzujú krajiny Vyšehradskej štvorky (V4). Pripomenul, že nedávny summit krajín V4 s Bulharskom a Macedónskom v Prahe hovoril o "pláne B", čiže o uzavretí balkánskej trasy pre nelegálnych migrantov.

 

"Uplynulo niekoľko týždňov a som veľmi rád, že priamo v návrhoch dnešnej Európskej rady je veta, ktorá hovorí o uzavretí balkánskej trasy pre nelegálnu migráciu. To je dôležitý signál podpory všetkým krajinám, ktoré sa snažia obmedziť migráciu na balkánskej trase," vyhlásil šéf českej vlády.

 

Ďalším dôležitým bodom summitu bude otázka pomoci EÚ pre Grécko, keďže je zrejmé, že ak sa uzavrie balkánska trasa a časť utečencov zostane na území Grécka, títo ľudia by mali byť vrátení späť do Turecka. Toto podľa Sobotku musia lídri EÚ jasne prerokovať s tureckým premiérom.

 

"Jednoznačne by EÚ mala podporiť navracanie ekonomických utečencov z Grécka do Turecka," uviedol Sobotka. Podľa jeho slov treba skoordinovať postup krajín západného Balkánu, najmä vzhľadom na macedónsko-grécku hranicu, zaistiť návrat nelegálnych utečencov do Turecka a presvedčiť Grécko, že únia mu poskytne maximálnu možnú pomoc. Na druhej strane však Grécko musí plniť to, čo mu vyplýva z členstva v schengenskej zóne.

 

Predseda vlády ČR zároveň dodal, že jeho krajina sa zatiaľ nebude zúčastňovať na schéme dobrovoľného presídľovania utečencov z Turecka, čo pred summitom presadzovali viaceré členské krajiny EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies