V Česku pribudlo za týždeň 1494 prípadov čierneho kašľa

NETKY.SK • 15 Apríl 2024, 15:30 • 2 min
V Česku pribudlo za týždeň 1494 prípadov čierneho kašľa

PRAHA - Za týždeň v Česku pribudlo 1494 prípadov čierneho kašľa, čo je najvyšší týždenný nárast od začiatku tohto roka. Chorobou sa od januára 2024 nakazilo už viac než 7800 ľudí, uviedol v pondelok český Štátny zdravotný ústav (SZÚ), informuje agentúra TASR.

slovakia

left justify in out

"Ochorenie sa vyskytuje vo všetkých vekových skupinách, medián veku je 24 rokov a stále klesá. Tento rok ochorelo aj 119 detí do jedného roku veku," uviedla hovorkyňa SZÚ Štěpánka Čechová a dodala, že najviac prípadov ochorenia a najvyššia chorobnosť sú stále vo vekovej skupine 15 – 19 rokov.

Najviac prípadov ochorenia hlási podľa SZÚ Juhočeský kraj, v ktorom je dosiaľ 1177 infikovaných. Nasledujú Stredočeský kraj, Vysočina a Praha. Najmenej prípadov je v Karlovarskom kraji, a to 66. Hospitalizáciu podľa Čechovej potrebovalo 2,3 percenta nakazených.

Podľa ministerstva zdravotníctva sa od začiatku roka nechalo proti čiernemu kašľu zaočkovať viac než 45.000 ľudí, pričom vlani to za celý rok bolo necelých 24.000 osôb.

Tohtoročná epidémia čierneho kašľa je v ČR najsilnejšia za viac ako 60 rokov. S čiernym kašľom tento rok dosiaľ zomreli traja pacienti, išlo o 62-ročného muža, 84-ročnú ženu a mesačné dievčatko. SZÚ pripomenul, že všetci traja mali okrem čierneho kašľa aj ďalšie infekcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / SZÚ ČR, Foto: Shutterstock (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies