So zosnulým E.Valkom sa lúčia osobnosti i bežní občania

NETKY.SK • 16 November 2010, 12:28 • 2 min
So zosnulým E.Valkom sa lúčia osobnosti i bežní občania

So zosnulým E.Valkom sa lúčia osobnosti i bežní občania

slovakia

left justify in out

img

V bratislavskom Primaciálnom paláci sa krátko po 9.00 h začala verejná rozlúčka so zosnulým advokátom, bývalým predsedom Ústavného súdu ČSFR Ernestom Valkom. Rozlúčiť sa s ním prichádzajú tí, ktorí ho poznali osobne či pracovne, ale aj tí, ktorí o ňom vedeli iba z médií.
Okolo rakvy v Zrkadlovej sále paláca je množstvo smútočných kytíc a striedajú sa pri nej priatelia zosnulého. Na Primaciálnom námestí je pripravená veľkoplošná obrazovka.
Premiérka SR Iveta Radičová príde na pietnu rozlúčku o 11.00 h. Príhovor pri tejto príležitosti zaslal smútočnému zhromaždeniu exprezident ČSFR, ČR a osobnosť československého novembra 1989 Václav Havel, informoval TASR Ladislav Snopko, ktorý príhovor prečíta.
Pre exministra dopravy Pavla Prokopoviča bol zosnulý právnik súkromný priateľ, niekoľko dní pred jeho tragickou smrťou si dohadovali stretnutie. "Spomínam na neho ako na fantastického, srdečného a čestného človeka," spomína Prokopovič. Exminister vnútra Vladimír Palko uviedol, že Valko bol jedným z ľudí, ktorí za 20 rokov významne posunuli Slovensko vpred. "Nebol som jeho dôverným priateľom, ale spolupracovali sme a správal sa statočne," konštatoval exminister.  Valkovu pamiatku si pripomenulo aj veľa bežných občanov. Miroslava Husková praxovala u Ernesta Valka rok počas štúdia. "Považujem  ho za veľkého odborníka, mala som možnosť vidieť spôsob jeho práce," povedala.
Prominentný právnik Ernest Valko bol usmrtený 8. novembra vo večerných hodinách strelnou zbraňou v jeho dome v Limbachu. Minister vnútra Daniel Lipšic a prezident Policajného zboru  Jaroslav Spišiak 9. novembra informovali, že v prípade sa začalo trestné stíhanie pre vraždu, ktorú bude vyšetrovať Úrad boja proti organizovanej kriminalite. Spisové materiály sú od 10. novembra na Generálnej prokuratúre SR.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies