Slovensko nakúpi pásovú techniku od Švédska za 1,6 miliardy eur

NETKY.SK • 28 Jún 2022, 12:4 • 2 min
Slovensko nakúpi pásovú techniku od Švédska za 1,6 miliardy eur

BRATISLAVA – Za 152 pásových bojových obrnených vozidiel a pásových obrnených vozidiel CV9035 by, vrátane nákladov na infraštruktúru, malo zaplatiť vyše 1,6 miliardy eur.

slovakia

left justify in out

Obstaranie techniky pre Ozbrojené sily SR v utorok schválila vláda. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Obstaranie pásovej techniky považuje rezort za najvýznamnejší krok k naplneniu záväzku vybudovať ťažkú mechanizovanú brigádu. Pri vyhodnotení ponúk sa prihliadalo na celkovú cenu vozidla a integrovanej logistickej podpory, prevádzkové náklady, splnenie technických požiadaviek, percento zapojenia slovenského obranného priemyslu, termíny dodávok a interoperabilitu s NATO.

 

img

 

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, generál Daniel Zmeko predpokladá, že tieto vozidlá budú slúžiť trom mechanizovaným práporom.

 

„Tie vozidlá by mali pomôcť ozbrojeným silám, ktoré sú v relatívne skromných počtoch, aby sme prípadnú kvantitu vyvažovali kvalitou. Preto sme hľadali to, čo je momentálne najlepšie na trhu a odskúšané,“ poznamenal. Zmeko dodal, že staré vozidlá budú postupne vyraďované, nebudú však ani predané, ani zničené. Mali by sa uložiť, aby boli v prípade potreby pripravené na obranu.

 

img

Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) a švédsky minister obrany Peter Hultqvist


Minister Naď priblížil, že ide o nové vozidlá, a preto bude pre ne potrebné pripraviť aj infraštruktúru, ako sú garáže či miesta na státie a opravu.

 

„V najbližších rokoch budeme veľa investovať do infraštruktúry,“ podotkol Naď. Primárnym subkontraktorom bude štátna spoločnosť ZTS - Špeciál. Z projektu budú podľa neho dlhodobo profitovať ďalšie desiatky slovenských štátnych a súkromných spoločností.

 

 

Možno vás zaujme: Poslanci sa vrátili k diskusii na odvolanie Sulíka a Budaja



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona