Snowden požiadal o azyl v Brazílii

NETKY.SK • 2 Jún 2014, 11:17 • 2 min
Snowden požiadal o azyl v Brazílii

MOSKVA - Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden požiadal o azyl v Brazílii. Oznámila to dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na brazílske médiá.

slovakia

left justify in out

"Rád by som žil v Brazílii," vyhlásil Snowden počas rozhovoru pre brazílsku televíziu Globo. Súčasne oznámil, že oficiálne požiadal o azyl Brazíliu a niekoľko ďalších krajín. Brazílske ministerstvo zahraničných vecí poprelo, že by takúto žiadosť od Snowdena dostalo. 

 

Niektoré médiá predtým informovali, že Snowden napísal list brazílskym úradom, v ktorom ponúkol pomoc pri vyšetrovaní amerických sledovacích programov namierených voči Brazílii výmenou za politický azyl. V Brazílii medzičasom prebieha petičná kampaň za udelenie azylu Snowdenovi. Organizátori získali pod petície už vyše milióna podpisov.  

 

Snowden (30) vlani ušiel do Hongkongu a potom Moskvy, kde dostal dočasný azyl, ktorý mu vyprší v auguste tohto roku. 

 

V USA ho stíhajú pre krádež a zverejnenie veľkého množstva dokumentov, ktoré odhalili rozsiahle sledovacie programy Národného bezpečnostného úradu (NSA).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies