Zomrel najstarší americký veterán druhej svetovej vojny

NETKY.SK • 5 Január 2022, 21:30 • 2 min
Zomrel najstarší americký veterán druhej svetovej vojny

WASHINGTON – Vo veku 112 rokov zomrel v stredu najstarší veterán druhej svetovej vojny v Spojených štátoch amerických Lawrence N. Brooks, o ktorom sa predpokladá, že bol tiež najstarším mužom v krajine. O jeho úmrtí informovalo americké Národné múzeum druhej svetovej vojny, pričom informáciu potvrdila aj jeho dcéra, píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Brooks sa narodil 12. septembra 1909 a pochádzal z amerického štátu Louisiana. Do americkej armády ho povolali v roku 1940 po tom, ako Japonsko napadlo americkú námornú základňu Pearl Harbor na Havaji. Brooks bol Afroameričan, a preto bol ako väčšina Američanov tmavej pleti priradený k jednotke, ktorá sa priamo nezúčastňovala na bojoch.

 

 

Najstaršieho amerického veterána tak zaradili do 91. technického pluku v Austrálii, ktorého úlohou bola stavba mostov, ciest a pristávacích dráh pre lietadlá. Samotný Brooks bol pridelený k trom dôstojníkom bielej pleti, o ktorých potreby sa musel starať. Jeho úlohou bolo pre nich variť, voziť ich či starať sa o ich oblečenie.

Brooks nehovoril často o diskriminácii, ktorej Afroameričania v čase vojny čelili, uvádza AP. Počas rozhovoru v roku 2014 povedal, že dôstojníci, o ktorých sa staral, sa k nemu správali dobre a že mal šťastie, že sa nemusel zúčastňovať priamo na bojoch.

 

„Mal som šťastie, hovorieval som si. Ak by som mal na niekoho strieľať, ten niekto bude strieľať na mňa a môže mať šťastie a trafiť ma,“ uviedol Brooks v rozhovore. Z armády Brooksa uvoľnili v auguste 1945. Po návrate zo služby sa zamestnal ako šofér vysokozdvižného vozíka, pričom túto prácu si udržal, až kým neodišiel do dôchodku. Brooks po sebe zanechal päť vlastných a päť nevlastných detí a tiež desiatky vnúčat a pravnúčat.

 

Možno vás zaujme: Zomrel bývalý grécky prezident Karolos Papulias



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies