Aj táto aktivita prispieva k záchrane planéty

NETKY.SK • 10 September 2020, 09:16 • 2 min
Aj táto aktivita prispieva k záchrane planéty

Mnoho ľudí začína vnímať potrebu zachovania živočíšnej biodiverzity. Uskutočňujú sa nielen rôzne výzvy, ale mnoho aktivistov a ochrancov robí aj konkrétne pozitívne kroky v prospech tohto cieľa.

slovakia

left justify in out

Paríž – Patria k nim aj experti, ktorí vo štvrtok vyzvali na záchranu prírodného prostredia. Informovala o tom AFP. Svetová populácia divoko žijúcich zvierat, rýb i vtáctva totiž poklesla za menej ako polstoročie o viac ako dve tretiny, a to aj vďaka ľudským zásahom. Často pritom ide o nadmernú konzumáciu.

 

Správanie ľudstva poškodila tri štvrtiny súše a 40 percent oceánov. Nie je to len otázka estetiky, ale dopad môže byť výrazný aj na zdravie ľudí.

 

img


Dokument Living Planet Index sleduje stav vyše 4000 druhov stavovcov. Najmä narastajúce odlesňovanie a rozširovanie poľnohospodárstva spôsobili tieto až 68-percentné priemerné poklesy.

 

Môže to mať dopad aj na budúce pandémie, myslia si vedci. Ľudia sa totiž prostredníctvom spomenutých činností dostávajú čoraz bližšie k divým zvieratám. Dokument vytvoril Svetový fond na ochranu prírody (WWF) a Londýnska zoologická spoločnosť (ZSL) už 13. krát.

 


"Ide o zrýchľujúci sa pokles, ktorý monitorujeme 30 rokov a pokračuje zlým smerom. V roku 2016 sme doložili 60-percentný pokles, dnes je táto bilancia na úrovni 70 percent. To všetko je mihnutím oka v porovnaní s miliónmi rokov, čo na planéte žijú mnohé druhy," zdôraznil riaditeľ WWF Marco Lambertini.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies