ZDRAVIE: Plastika cez poisťovňu?

NETKY.SK • 13 Február 2022, 14:00 • 2 min
ZDRAVIE: Plastika cez poisťovňu?

BRATISLAVA – Mnohých z nás trápia rôzne viac či menej závažné kozmetické defekty. Tie závažnejšie vznikajú po operáciách, pri onkologických ochoreniach a haváriách. Psychicky však môžu niekoho traumatizovať aj odstávajúce uši, veľký nos či predčasné výrazné vrásky.

slovakia

left justify in out

Chirurgický zákrok vykonaný na korekciu defektov tváre a rôznych častiach tela sa nazýva plastická chirurgia. Celý názov tohto odboru je Plastická rekonštrukčná a estetická chirurgia. Lekár, ktorý sa v tomto odbore špecializuje, sa nazýva špecialista na plastickú chirurgiu alebo estetický chirurg.

 

img

 

Veľa ľudí si myslí, že hlavným cieľom na oddelení plastickej chirurgie je skrášľovanie, no nie je to pravda. V tejto oblasti, kde ide o chirurgickú intervenciu, sa zameriava aj na vyliečenie pacientov liečbou chorôb, ktoré možno považovať za životne dôležité.

 

Plastická chirurgia je slovo, ktoré pochádza z gréckeho „plasticos“ a má významy ako „tvarovať“, „zapadnúť do formy“. Ošetrenia plastickej chirurgie aplikujú takmer v každej nemocnici a vo väčšine zdravotníckych zariadení. Veľké množstvo chorôb a porúch vyšetrujú na oddelení plastickej chirurgie, ktorá sa snaží eliminovať vrodené alebo získané tvarové a funkčné poruchy a problémy ovplyvňujúce obraz tela.

 

Prečítajte si tiež: ZDRAVIE Psoriáza – choroba, ktorá stigmatizuje telo i dušu

 

 

Aké choroby lieči plastická chirurgia?

 

Plastická chirurgia môže byť všeobecne klasifikovaná ako rekonštrukčná alebo kozmetická (estetická) chirurgia, v závislosti  od toho, či ju vykonávajú s cieľom obnoviť funkciu alebo zmeniť fyzický vzhľad.

 

Rekonštrukčná plastická chirurgia je liečba, ktorú používajú na liečenie dysfunkčných častí tela. Primárne ju používajú na obnovenie funkcie, hoci môže zmeniť aj vzhľad jedinca. Napríklad ju môžu použiť na opätovné pripojenie končatín oddelených traumou.

 

img

 

Postupy, techniky a princípy kozmetickej plastickej chirurgie sú výlučne zamerané na zlepšenie vzhľadu pacienta. Kľúčovými cieľmi sú zlepšenie estetického vzhľadu, symetrie a proporcie. Plastickú operáciu môžu vykonať na hlave, krku a každej časti tela.

 

Plastická rekonštrukčná chirurgia

 

- deformácie tváre: asymetrie, vrodené útvary, zriedkavé rázštepy tváre

- rázštep podnebia

- kraniofaciálne – maxilofaciálne anomálie (napr.: deformácie kostí čeľuste, tváre a lebky, nepravidelnosti,          nedostatky

- ortognátna chirurgia (poruchy zovretia čeľuste)

- absencia ušnice, výrazné ucho a iné deformity

- nosové defekty, nádory, prietrže

- problémy so slinnými žľazami

- vrodený nádor, névus (ja), útvary, cievne malformácie, hemangiómy

- trauma kostí a mäkkých tkanív tváre

- maxilofaciálna chirurgia (defekty kostí-zlomeniny-poruchy tvaru a funkcie dopravnou nehodou, nádorom a inými príčinami, operácia čeľuste

- nádory hlavy a krku a oprava ich defektov

- absencia, asymetria alebo prebytok prsného tkaniva

- rekonštrukcia prsníka po rakovine

- gynekomastia (veľké prsia u mužov)

- vrodené anomálie pohlavných orgánov (Epispádia, hypospádia, vaginálna agenéza atď.)

- opravy pohlavných orgánov, replantácia zlomených orgánov,

- chyby hrudníka a brušnej steny

- chirurgia ruky (traumy, nádory, transfery prstov, opravy-predlžovanie prstov atď.)

- nedostatky a deformácie rúk a nôh

- problémy periférnych nervov (traumy, neuropatie, defekty, masy)

- nádory kože a mäkkých tkanív

- akútne popáleniny a deformity po popálení, kontrakcie, zmršťovanie, poškodenie mäkkých tkanív elektrickými a chemickými látkami

- kožné a podkožné rany spôsobené rôznymi infekciami, radiáciou a inými vplyvmi

- chronické rany (ako sú otlaky, venózne rany, diabetické rany na nohách).

 

Kozmetická (estetická) plastická chirurgia

 

- estetická a funkčná korekcia nosa (Rhinoplastika, septorhinoplastika)

- omladenie tváre (Lifting tváre – revízia kontúr viečok a úst, ošetrenie vrások)

- endoskopický lifting tváre a čela, lifting obočia

- estetika očných viečok (Blefaroplastika)

- korekcia iných estetických problémov v odstávajúcom uchu a ušnici,

- operácie na zväčšenie a zmenšenie brady (mentoplastika),

- odstránenie jaziev (jaziev) a nepravidelností na koži,

- transplantácie vlasov - náhrady

- laserové aplikácie (peeling tváre, odstránenie škvŕn a cievnych malformácií

- estetické operácie prsníkov: zväčšenie, zmenšenie a zdvihnutie

- operácie na redukciu nadmerného kožného-subkutánneho tukového tkaniva (liposukcia-lipektómia)

- abdominoplastika (abdominoplastika)

- korekcia kontúr nôh (s odstránením tuku, injekciami alebo implantátmi nôh)

- korekcie kontúr pomocou implantátov (protéza aplikovaná na mäkké tkanivo) (implantáty bedier a stehien, prsné (hrudné) implantáty u mužov, ako sú implantáty na nohách)

- starostlivosť o pleť a zásahy.

 

Rozhodli ste sa podstúpiť plastickú operáciu zo zdravotných dôvodov, ale nemáte dostatok finančných prostriedkov? 

 

Mali by ste vedieť, že ak vás trápia spomínané dôvody, prečo by ste chceli podstúpiť plastickú operáciu, nezabudnite to konzultovať so svojou zdravotnou poisťovňou. Poisťovne prihliadajú v tejto oblasti najmä na deti, ktoré majú vrodenú vadu sprevádzanú zdravotnými alebo psychickými ťažkosti.

 

img

 

Ak dieťa trpí nejakou vývojovou vadou, znáša to veľmi citlivo a bojí sa, ako ho bude vnímať okolie, vylúčenia z kolektívu či posmeškov. Deti nesú estetické nedokonalosti omnoho ťažšie ako dospelí klienti a zdravotné poisťovne na to pri preplácaní zákroku prihliadajú.

 

Kedy máte nárok na preplatenie pri jednotlivých zákrokoch? 

 

U detských pacientov vykonávajú najčastejšie rekonštrukčnú plastickú chirurgiu zameranú na úrazy, popáleniny, amputácie a podobne. Anomáliám a vrodeným chybám sa venuje plastická chirurgia zameraná na vrodené chyby, ako korekcie ráštepu a odstávajúcich ušníc.

 

Deti majú rôzne ťažké defekty, pre ktoré trpia prijímaním potravy, zlým vývojom reči a pod. Takéto deti potrebujú starostlivosť viacerých odborníkov z oblasti plastickej chirurgie, ktorí vykonávajú korekcie postupne. Postupná rekonštrukcia defektov u detí je finančne náročná, preto sa neváhajte obrátiť na svoju zdravotnú poisťovňu.

 

Možno vás zaujme: ZDRAVIE Nepodceňme nebezpečnú lymskú boreliózu

 

V prípade psychických problémov súvisiacich s vývojovou vadou sa obráťte na psychológa, ktorý môže odporučiť plastickú operáciu. Zdravotná poisťovňa väčšinu zákrokov hradí v plnej výške alebo preplatí niekoľko percent z celkovej sumy plastickej operácie.

 

Nebezpečné znamienka

 

Každého z nás vedia potrápiť kožné tumory, materské znamienka, bradavice a rôzne kožné výrastky. Väčšina z nás ich prehliada a považuje len za estetický nedostatok na svojom tele. No všetky kožné výrastky sú veľmi nebezpečné a nemali by ste podceňovať ich výskyt, pretože tvoria najväčšiu skupinu zo všetkých nádorov.

 

img

 

Zdravotné poisťovne uhrádzajú všetky zákroky onkodermatochirurgie, čiže znamienka u ktorých hrozí riziko vzniku malígneho melanómu.

 

Onkodermatochirurgia zahŕňa všetky nádorové ochorenia kože, či ide o nádor alebo len o podozrenie na vznik rakoviny kože. Ak podstúpite odstránenie znamienka zo zdravotných dôvodov, určite žiadajte svoju zdravotnú poisťovňu o preplatenie zákroku. 

 

Plastické operácie prsníkov

 

Medzi najvyhľadávanejšie zákroky plastickej chirurgie patria práve zákroky v oblasti prsníkov. Ak splníte podmienky, poisťovne uhrádzajú niektoré zákroky. Ide najmä o redukciu nadmerne veľkých prsníkov, pretože ženám spôsobujú výrazné zdravotné ťažkosti.

 

Nadmerne veľké prsia spôsobujú bolesti chrbtice, plesne, chronické zápaly a ženám výrazne obmedzujú život. Aby vám poisťovna uznala preplatenie zákroku, budete potrebovať odporúčanie od svojho ortopéda, že prsia spôsobujú spomínané ťažkosti a následne nález, že váš stav si vyžaduje plastickú operáciu.

 

Viac k zdraviu: ZDRAVIE Znížme riziko rakoviny hrubého čreva! Test je jednoduchý a môže vám zachrániť život

Preplatiť vám môžu aj rekonštrukčné zákroky v oblasti prsníkov, a to u žien, ktorým amputovali prsníky po nádorových ochoreniach. U mužov ide o zákrok gynekomastia, pri ktorom môže ísť tiež o nádorové ochorenie. Aj v tomto prípade zákrok uhrádza zdravotná poisťovňa.

 

Korekcia viečok cez poisťovňu

 

Pokles viečok môže spôsobiť poruchy videnia, čo je zdravotným dôvodom na uhradenie korekcie viečok vašou zdravotnou poisťovňou. Medzi ďalšie zdravotné dôvody, pre ktoré vám môže zákrok uhradiť poisťovňa, patria úrazy oka, choroby oka alebo vrodené chyby očí. Pre preplatenie plastickej operácie budete potrebovať potvrdenie od svojho očného lekára, že pre pokles viečok sa vám zhoršilo videnie.

 

img

 

Koľko môžete dostať od poisťovne?

 

Zdravotné poisťovne vychádzajú vo všeobecnosti z princípu, že plastické operácie sa zo zdravotného poistenia neuhrádzajú. Preplácajú len zákroky, kde sa predchádza poškodeniu zdravia alebo sa odstráni poškodenie zdravia. 


Zdravotné poisťovne uhrádzajú zákroky v plnej výške alebo percentuálnu časť. Pacient na úhradu zákroku potrebuje odporúčanie od svojho lekára alebo odborníka (záleží na type plastickej operácie).

 

Najčastejšie preplácané zákroky plastickej chirurgie:

 

- zákroky na rukách
- operácie vrodených deformít tváre
- amputácie
- operácie prsníkov
- gynekomastia
- detské operácie: defekty, vývojové deformity, ráštep a pod.
- korekcia viečok
- znamienka
- korekcie po úrazoch
- korekcie po ochorení

 

Podľa slov renomovaného odborníka doktora Regana Beloviča z Ústavu lekárskej kozmetiky je dôležité prísť na konzultáciu čo možno najskôr. Niektoré operácie vykonávajú iba v zime, iné môžu realizovať celoročne. Primár Belovič tiež zdôrazňuje potrebu vybrať si takého plastického chirurga, ktorý má s daným typom operácie čo možno najviac skúseností.

 

„Sám sa neraz pozriem na referencie svojich kolegov a rozhodne ani sám neoperujem všetko. Občas majú klienti premrštené či nereálne predstavy o svojom vzhľade. V takomto prípade je mojou povinnosťou klienta upozorniť a poučiť a častokrát aj odmietnuť,“ dodáva špecialista.

 

K téme: Veľký úspech! Dievčatku zachránilo život srdce zo Slovenska

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona