AeroMobil žiada Európsku agentúru pre bezpečnosť letectva o typový certifikát

NETKY.SK • 10 Január 2019, 15:58 • 2 min
AeroMobil žiada Európsku agentúru pre bezpečnosť letectva o typový certifikát

BRATISLAVA - AeroMobil podnikol ďalšie kroky v procese schvaľovania letovej spôsobilosti pre svoje nové testovacie lietajúce vozidlo modelového radu AeroMobil 4.0.

slovakia

left justify in out

V decembri 2018 podala spoločnosť žiadosť o typový certifikát od Európskej agentúry pre bezpečnosť letectva (EASA), ktorý v budúcnosti umožní prevádzku vozidla v Európe.

 

Spoločnosť sa usiluje o to, aby v nasledujúcich rokoch bolo vozidlo v súlade s európskou reguláciou pre automobilovú a leteckú dopravu. Zároveň chce dokončiť ďalšie letové a technické testy predtým, ako začne s výrobou.

 

 

Cieľom spoločnosti je certifikovať prvé vozidlo ako lietadlo s maximálnou vzletovou hmotnosťou nižšou ako 1200 kilogramov.

 

V rámci certifikačného procesu bude podrobne preverená technická a inžinierska stránka AeroMobilu 4.0. Vozidlo bude musieť vyhovieť reguláciám EASA pre bezpečnosť a letovú spôsobilosť. Spoločnosť začala tiež s výrobou nového experimentálneho prototypu, ktorý by mal byť pripravený na letové testovanie už tento rok.

 

"Sme radi, že sme sa v rámci nášho harmonogramu dostali až k tomuto míľniku. V nasledujúcich rokoch sa okrem vývoja a testovania vozidla chceme orientovať na prípravu výroby. Stavba nášho lietajúceho vozidla je veľmi komplexný, ale zároveň progresívny proces. Je preto pochopiteľné, že agentúra EASA bude pri analyzovaní dizajnu nášho vozidla dôkladná. Sme pripravení na spoluprácu a sme hrdí na to, že sme dokázali technologicky začleniť najlepšie aspekty automobilovej a leteckej technológie do jedného dopravného prostriedku," hovorí Douglas MacAndrew zo spoločnosti AeroMobil.

 

V súčasnosti tvorí tím AeroMobilu viac ako 40 inžinierov a konštruktérov so skúsenosťami z leteckého alebo automobilového priemyslu. Mnohí z nich v minulosti vyvíjali a certifikovali najinovatívnejšie športové autá a napríklad aj prvé lietadlá s elektrickým pohonom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies