Na vyplácanie dôchodkov išlo vlani z iných fondov Sociálnej poisťovne 1,73 miliardy Eur

NETKY.SK • 15 Marec 2021, 08:09 • 2 min
Na vyplácanie dôchodkov išlo vlani z iných fondov Sociálnej poisťovne 1,73 miliardy Eur

SLOVENSKO - Na vyplácanie starobných a predčasných starobných dôchodkov využila Sociálna poisťovňa počas minulého roka 1,73 miliardy Eur z prebytkov iných fondov sociálneho poistenia.

slovakia

left justify in out

Výdavky fondu starobného poistenia boli za minulý rok o 1,74 miliardy Eur vyššie ako jeho príjmy. 

 

img

Nedostatok prostriedkov na výplatu starobných a predčasných starobných penzií poisťovňa vykryla sumou 755 miliónov Eur z rezervného fondu solidarity, ďalších 665 miliónov Eur smerovalo na starobné a predčasné starobné dôchodky z fondu invalidného poistenia.

 

Mohlo by vás zaujímať: Sociálna poisťovňa plánuje elektronizáciu. Zjednodušia sa tak úkony klientov i pracovníkov

 

Čiastkou 155,2 milióna Eur starobnému fondu pomohol ku koncu minulého roka fond poistenia v nezamestnanosti, sumou 128,6 milióna Eur fond úrazového poistenia a zvyšných 30,1 milióna Eur tvorila výpomoc z prebytkového fondu garančného poistenia. Takmer 181 miliónov Eur zostalo vo fonde starobného poistenia ako prebytok z roka 2019.


Výdavky fondu starobného poistenia, z ktorého Sociálna poisťovňa vypláca starobné a predčasné starobné dôchodky, v minulom roku dosiahli 6,79 miliardy Eur. Príjmy tohto fondu však boli len na úrovni 5,05 miliardy Eur.

 

img

 

Poisťovňa tak musela rovnako ako v predošlých rokoch vykrývať výdavky na starobné a predčasné starobné dôchodky aj z príjmov z odvodov, ktoré boli pôvodne určené na vyplácanie invalidných dôchodkov, dávok v nezamestnanosti, úrazových, či garančných dávok.

 

Prečítajte si tiež: Za lieky už nebude musieť platiť každý, zákon odobrila aj prezidentka Čaputová



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies