Slovenskú ekonomiku v druhom štvrťroku potiahli najmä automobilky

NETKY.SK • 15 August 2023, 13:15 • 2 min
Slovenskú ekonomiku v druhom štvrťroku potiahli najmä automobilky

Bratislava-Budúci rok očakávajú analytici zrýchlenie ekonomického rastu k 2%

slovakia

left justify in out

Ekonomická kríza stále nemá podľa bežného občana Slovenska, ani podľa odborníkov klesajúcu tendenciu. Ceny v obchodoch a za služby, ktoré využívame, sú na vyššej úrovni, ako sme boli zvyknutí pred nárastom inflácie. Občania si dobre rozmyslia, na čo minú svoje výplaty a podľa toho aj vyzerajú ich návštevy v obchodoch. Odráža sa to aj v prieskume o slovenskej ekonomike. 

 

Rast slovenskej ekonomiky v 2. štvrťroku 2023 potiahli najmä automobilky, naopak, brzdila ho spotreba domácností. Uviedol to analytik UniCredit Bank, Ľubomír Koršňák, v komentári k rýchlemu odhadu hrubého domáceho produktu (HDP) a zamestnanosti, ktorý zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR. "Štruktúru rastu zverejní ŠÚ SR spolu so spresnenými údajmi až v úvode septembra. Už známe mesačné čísla z ekonomiky naznačujú, že ekonomiku potiahli predovšetkým domáce automobilky. Uvoľnenie úzkych hrdiel umožnilo reštart ich produkcie, ktorý pretrvával aj v druhom štvrťroku. Vyššia produkcia domáceho automobilového sektora pozitívne vplývala aj na bilanciu zahraničného obchodu. Na druhej strane, v spotrebne domácnosti sa čoraz viac prejavovali negatívne dosahy rekordne vysokej inflácie. Tá rast opäť nepodporovala, naopak, brzdila ho," spresnil Koršnák.

Externé prostredie, ktoré podporovalo ekonomický rast Slovenska v prvej polovici roka, by podľa neho mohlo jemne zoslabnúť a spomaliť tak aj rast slovenských exportov. Na druhej strane, nádejou slovenskej aj európskej ekonomiky by mohla byť znovu sa zobúdzajúca spotreba domácnosti.

"Slovenskú ekonomiku by v druhej polovici roka mali stále výdatne podporiť aj verejné investície. Vyššie verejné investície by mohli viac ako plne kompenzovať aj slabnúce súkromné investície, ktoré by mali sledovať ekonomický cyklus a rastúce úrokové sadzby," poznamenal Ľubomír Koršňák. "V budúcom roku zatiaľ očakávame zrýchlenie ekonomického rastu smerom k 2 %. Výrazný vplyv na rast v budúcom roku však môžu mať výsledky parlamentných volieb, ktoré určia mieru i spôsob nevyhnutnej konsolidácie verejných financií," dodal analytik UniCredit Bank. Po dvoch štvrťrokoch ekonomického rastu sa podľa analytika Slovenskej sporiteľne Mariána Kočiša možnosť (technickej) recesie v tomto roku javí ako veľmi nepravdepodobná, a to aj vzhľadom na očakávaný fiškálny stimul vo výške 5 miliárd eur z fondov EÚ (približne 5 % HDP).

 

"Určujúcim faktorom naďalej bude schopnosť našej krajiny tieto zdroje efektívne a rýchlo absorbovať. Pre rok 2023 predpokladáme, že medziročný rast HDP bude celkovo na úrovni 1,5 %, čo v porovnaní s minulým rokom predstavuje mierny pokles," doplnil Marián Kočiš.

"Pre 2. polrok 2023 predpokladáme zrýchlenie hospodárstva poháňané dočerpávaním eurofondov z obdobia rokov 2014 až 2020. Za júl vidíme v číslach plnenia štátneho rozpočtu už citeľný nárast ich čerpania, čo sa podobá priebehu silného roka 2015. Napriek slabej spotrebe tak očakávame, že eurofondy, investície a stavebníctvo by celoročný priemer rastu slovenského HDP mohli do konca roka vytiahnuť niekde k úrovni 1,8 %," uzavrel Michal Lehuta, makroekonóm VÚB. ŠÚ SR v utorok v rýchlom odhade HDP a zamestnanosti informoval, že HDP v stálych cenách v 2. štvrťroku 2023 medziročne vzrástol o 1,5 %. Po očistení výsledkov o sezónne vplyvy sa HDP medziročne zvýšil o 1,3 % a medzikvartálne o 0,4 %. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies