Festival Ars Nova pokračuje koncertmi umelkýň a študentov košického konzervatória

NETKY.SK • 14 November 2022, 07:27 • 2 min
Festival Ars Nova pokračuje koncertmi umelkýň a študentov košického konzervatória

KOŠICE - Tri koncerty podujatia čakajú ešte na návštevníkov festivalu Ars Nova, ktorý sa koná v Košiciach. V spolupráci s partnermi Štátnej filharmónie v Košiciach, ktorá podujatie organizuje, odznejú dva koncerty, Alia Amnis v Tabačke Kulturfabrik a Koncert študentov Konzervatória na Timonovej ulici a ich hostí.

slovakia

left justify in out

V poradí 19. ročník festivalu otvoril 2. novembra komorný súbor Quasars Ensemble. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠfK Lucia Radzová. Dramaturgia koncertov je zameraná na súčasnú vážnu hudbu. Uprednostňuje diela žijúcich skladateľov a do programov zaraďuje aj diela skladateľov spätých s regiónom východného Slovenska. Festival zároveň vytvára príležitosť pre mladých umelcov tým, že im košické koncertné pódiá poskytujú priestor. "Alia Amnis je meno nového ansámblu pôsobiaceho v Košiciach, ktorý vznikol počas pandemického obdobia. Tvoria ho štyri umelkyne. Ťažisko umeleckého repertoáru stavajú na hudbe 20. a 21. storočia. V ich interpretácii sú využívané rôzne zvukové možnosti hudobných nástrojov, spevu, recitácie, čo v prepojení s elektronikou vytvára originálne, emocionálne vypäté, miestami až exaltované plochy. Kombináciou ľudského hlasu s netradičným nástrojovým obsadením tak prinášajú osobitý hudobný zážitok," uviedla Radzová. Podujatie sa uskutoční v pondelok 14. novembra o 19.00 h a o 20.00 h v Tabačke Kulturfabrik v Košiciach. "Ďalším v poradí bude Koncert študentov konzervatória a ich hostí, a to v utorok 22. novembra so začiatkom o 17.00 h v koncertnej sieni Konzervatória na Timonovej ulici. Ako názov napovedá, na pódium sa postavia študenti a ich hostia, aby uviedli nové skladby svojich spolužiakov, pedagógov, ale aj etablovaných slovenských hudobných skladateľov," doplnila Radzová. Program festivalu Ars Nova uzatvorí symfonický koncert Bernstein – Copland – Stravinskij. Pod taktovkou Tomáša Braunera a v sprievode orchestra ŠfK sa predstaví klarinetista Jonathan Leibovitz. Okrem iného odznie aj dielo Igora Stravinského, baletná suita Svätenie jari. Festival sa tak uzavrie 1. decembra o 19.00 h v Dome umenia. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies