Hyundai Santa Fe alebo KIA Sorento? Ktoré SUV sa oplatí viac?

NETKY.SK • 22 Jún 2021, 16:53 • 2 min
Hyundai Santa Fe alebo KIA Sorento? Ktoré SUV sa oplatí viac?

Tieto typy vozidiel sú už dlhodobo najžiadanejšími artiklami na trhu. V Južnej Kórei je to navyše konkurenčný boj dvoch automobilových gigantov Hyundai a KIA. Obidve značky prišli pre tento rok s novými modelmi v kategórii SUV. My sa ich teraz pokúsime porovnať.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vonkajší dizajn je niečo, si na aute všímame ako prvé. Sorento a Santa Fe sú čo do rozmerov takmer identické automobily.

 

Dizajn 

Keďže sa však jedná o rozdielne značky, exteriér je evidentne u oboch iný. KIA Sorento má športové prevedenie doplnené o nádych elegancie. Zadné svetlá LED a spodný športový ochranný kryt dodávajú dravosť. Predná maska je typická pre KIU.

 

img

 

Hyundai Santa Fe prišlo na rozdiel od svojho kórejského kokurenta s novou prednou maskou a dlhou, výrazne tvarovanou kapotou. Ostré línie vozidla spájajú predné a zadné LED svetlá. Čelné sklo je navrhnuté tak, aby do vnútra prenikalo čo najviac denného svetla. Podporuje to aj vrchná otvárateľná strecha, nad ktorou je ešte ochranný kryt zo skla. Celkovo však Santa Fe pôsobí viac elegantnejšie ako Sorento.

 

img

 

Pohonná jednotka 

Štandard pri Santa Fe je 4-valcový motor Smartstream o objeme 2,5 litra so vstrekovaním palica (MPI) riadený 8-stupňovou automatickou prevodovkou. Odhadovaný výkon je podľa výrobcu 180 koní. Najvyššia výbava ponúka model s 3,5 litrovým motorom V6 o výkone 272 koní.

 

Hyundai ponúka aj pohon 4x4 cez systém HTRAC AWD. Ide v podstate o systém, vďaka ktorému si môžete vybrať zo siedmich dostupných režimov jazdy, kedy sa vám vozidlo prispôsobí na štýl jazdy podľa potreby.

 

 

Pohon všetkých štyroch kolies ponúka aj Sorento. Systém Terrain Mode Select zabezpečuje výbornú priľnavosť na nerovnom povrchu a takisto drží auto na ceste v ostrejších zákrutách. Ponuka motorov 2WD alebo 4WD je od obsahu 2,2 litra CRDi s 8-stupňovou dvojspovkovou prevodovkou "Dual Clutch", vďaka ktorej je jazda vo vozidla ešte plynulejšia.

 

Interiér 

Hyundai sa pri výrobe interiéru pre model Santa Fe teda ukázal. Po nasadnutí do auta na vás z každého rohu vyžaruje slovo LUXUS. Dokazujú to aj materiály použité v tomto modeli – mäkká koža sedadiel Nappa, rovnako kožené čalúnenie či 8-palcový dotykový displej s bezdrôtovým pripojením Apple Car PlayAndroid Car.

 

img

 

Pri modeli Sorento môžeme taktiež hovoriť o vyššej kategórii SUV. Koža tu nie je žiadnym prekvapením, stredový displej je o trochu väčší, ako pri Hyundai. Sorento ho ponúka o veľkosti 10,3 palca. Ostatné funkcie sú totožné ako pri Santa Fe.

 

KIA je navyše vybavená súpravou asistenčných systémov vodiča DRIVE WiSE Advanced Driver Assistance Systems. Predvídajú a reagujú na meniace sa podmienky na ceste a pomáhajú zaznamenávať potenciálne nebezpečenstvá.

 

 

O priame porovnanie týchto dvoch automobilov sa postarala aj spoločnosť Carsales, ktorá v nasledujúcom videu rieši jazdu, interiér (preto sme napríklad nespomenuli kufor) ako aj celkový dojem z oboch vozidiel.

 

Všetko bolo zachytené na kamere. Vo videu sa navyše spomína aj cena, v ktorej sa objavujú v súčasnosti automobily na trhu.

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies