Brno má ekologický unikát, namiesto klimatizácie používajú rastliny!

NETKY.SK • 24 Jún 2019, 11:24 • 2 min
Brno má ekologický unikát, namiesto klimatizácie používajú rastliny!

Prežiť leto bez klimatizácie je dnes pre mnohých nepredstaviteľné. Najnovšie však môže mať aj takú podobu, aká by vám zrejme nenapadla.

slovakia

left justify in out

Stretli ste sa už s pojmom „živá“ stavba? Ekologické riešenia sú v súčasnosti nielen modernou záležitosťou, ale najmä nutnosťou. Tento typ architektúry v sebe spája oboje. Na prvý pohľad vyzerá veľmi pokrokovo, na strane druhej kladie dôraz na šetrenie energií a čo najmenší dopad na životné prostredie.

 

Pokiaľ pracujete v kanceláriách a veľkých logistických centrách, klimatizácia je pre vás samozrejmosťou. Ide o veľkú pomoc najmä v lete, pretože psychická záťaž v kombinácii s vysokou teplotou môže na organizmus vplývať naozaj veľmi negatívne. Avšak náklady na prevádzku tejto nevyhnutnej pomôcky sú skutočne vysoké. A nejde len o finančnú stránku, klimatizácia spotrebuje naozaj veľké množstvo elektrickej energie, čo nie je veľmi pozitívne ani pre prírodu.

 

img

 

V blízkosti Brna, v Slavkove u Brna, majú novinku. Je ňou stavba – výrobná hala, ktorá je v našich končinách výnimočná. Prakticky celý jej povrch je pokrytý živými rastlinami, ktoré na streche i fasáde rastú. Sú pravidelne zavlažované vyčistenou odpadovou vodou, čo okrem iného napomáha ochladzovať celú budovu.

 

Už samotná prítomnosť rastlín na stenách budovy vytvára špecifickú „klímu“, ktorá znižuje teplotu vnútorných priestorov a pôsobí ako prírodná izolácia. V zime zabraňuje únikom tepla, v lete udržiava príjemnú stabilnú teplotu, vďaka čomu nie je potrebná inštalácia klasickej klimatizácie.

 

Toto inovatívne riešenie je nielen ekonomické a ekologické, ale v konečnom dôsledku chráni aj človeka, pretože takýto spôsob udržiavania prijateľnej teploty v interiéroch je oveľa prirodzenejší a pre organizmus menej zaťažujúci ako studený vzduch, ktorý na nás prúdi počas celej pracovnej doby.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies