Slovensko zahalil smog: Pozrite sa, kde je situácia najhoršia

NETKY.SK • 25 Január 2017, 09:28 • 2 min
Slovensko zahalil smog: Pozrite sa, kde je situácia najhoršia

BRATISLAVA - Budeme nosiť rúška ako Japonci alebo Číňania? Úroveň smogu v posledných dňoch na viacerých miestach dosahuje kritickú hranicu. Môže za to tuhá zima a aj bezvetrie. Situácia sa do konca týždňa pravdepodobne nezlepší.

slovakia

left justify in out

Netreba to podceňovať - zlé ovzdušie na Slovensku zapríčiní 6000 úmrtí ročne, upozornil denník Plus 1 deň. "Za posledných desať rokov takáto situácia na Slovensku nebola, tento rok je veľmi výnimočný," hovorí Viliam Pätoprstý z odboru monitorovania emisií a kvality ovzdušia Slovenského hydrometeorologického úradu.

 

Zároveň dodáva, že sa nedá presne odhadnúť, či dôjde k zlepšeniu, alebo zhoršeniu. "Závisí to od toho, či začne, alebo nezačne fúkať vietor," vysvetľuje.

 

Minimálne do piatka by sa situácia nemala zmeniť. Obzvlášť zasiahnuté smogom sú niektoré doliny a kotliny, kde je cirkulácia vzduchu ešte menšia.

 

Dlhodobo najhoršie sú na tom ľudia vo Veľkej Ide neďaleko Košíc, v Ružomberku, Banskej Bystrici, Jelšave a v Bratislave na Trnavskom mýte.

 

img

 

Znečistené ovzdušie môže podráždiť oči či sliznice

Smogové situácie, ktoré sa v posledných dňoch zaznamenali na viacerých oblastiach Slovenska, môžu spôsobiť podráždenie očí, slizníc nosa a hrdla či vyvolávať kašeľ a pocit tlaku na hrudi. U alergikov môžu vyvolať astmatický záchvat. U ľudí s chronickým ochorením dýchacej alebo srdcovo-cievnej sústavy môžu zhoršiť zdravotný stav. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

 

"K najcitlivejším populačným skupinám patria alergici- astmatici, osoby s chronickým ochorením dýchacej alebo srdcovo-cievnej sústavy, veľmi malé deti a tehotné ženy. Zvýšenému riziku z pôsobenia znečisteného ovzdušia v takýchto situáciách sú vystavení ľudia pracujúci vo vonkajšom prostredí, napríklad policajti, pracujúci pri údržbe komunikácií, prípadne športovci trénujúci vonku," vysvetľuje docentka Kvetoslava Koppová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

 

Smogové situácie sú spôsobené zhoršením rozptylových podmienok v ovzduší v dôsledku nepriaznivých meteorologických podmienok. Najčastejšie ide o inverzné situácie, kedy vrstva ovzdušia nad terénom, najčastejšie v dolinách, je prakticky nepohyblivá a všetky znečisťujúce látky, vznikajúce v danej lokalite z výrobnej činnosti, vykurovania a výfukových plynov vozidiel, zostávajú v dolnej vrstve ovzdušia, v dýchacej zóne človeka. Dochádza tak k prekračovaniu maximálnych prípustných hodnôt znečisťujúcich látok.

 

Zimný smog býva podľa odborníkov ÚVZ SR výraznejší najmä z dôvodu, že ide o vykurovaciu sezónu so zvýšeným prísunom emisií z vykurovania do ovzdušia. Takýto smog obsahuje okrem oxidov dusíka a oxidov síry najmä prachové častice. Zo zdravotného hľadiska sú najvýznamnejšie jemné častice PM10, ktoré pri vdychovaní prenikajú až do dolných dýchacích ciest a čiastočne môžu prenikať cez pľúcne skliepky až do krvi.

 

V takýchto obdobiach odporúčajú odborníci obmedziť športovanie a nadmerné aktivity vonku, obmedziť vetranie v interiéroch, skrátiť celkovú doby pobytu vonku, vyvarovať sa iných aktivít znečisťujúcich ovzdušie v dýchacej zóne ako fajčenie či prášenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies