Slovensko uzatvára svoje dvojročné predsedníctvo vo Výkonnom výbore OECD, stalo sa lídrom v kľúčových reformách

NETKY.SK • 14 December 2023, 16:00 • 2 min
Slovensko uzatvára svoje dvojročné predsedníctvo vo Výkonnom výbore OECD, stalo sa lídrom v kľúčových reformách

Vôbec po prvýkrát v histórii svojho členstva v Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) zastávalo Slovensko post predsedu najvýznamnejšieho z jej stálych výborov počas dvoch rokov. Predsedníctvo vo Výkonnom výbore organizácie prebrala Slovenská republika v zastúpení veľvyslanca a stáleho predstaviteľa SR pri OECD Františka Ružičku v januári 2022, po mimoriadne úspešnom mandáte ho Rada OECD predĺžila aj na rok 2023.

slovakia

left justify in out



Aktívne pôsobenie Slovenska v klube hospodársky najvyspelejších krajín sveta prispieva podľa štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislava Chovanca k zlepšovaniu ekonomiky a zároveň otvára priestor na podporu ekonomických záujmov Slovenska v zahraničí vrátane podpory malých a stredných podnikateľov, uvádza tlačová správa ministerstva.

„Predsedníctvo vo Výkonnom výbore OECD významne zviditeľnilo náš štát, potvrdilo pripravenosť, profesionalitu a schopnosť Slovenska byť spoľahlivým lídrom v kľúčových reformách a otázkach tejto organizácie, umožnilo podieľať sa na tvorbe kľúčových politík a zároveň sledovať v nej naše národné priority,“ vyhlásil štátny tajomník R. Chovanec a súčasne vyzdvihol prácu Stálej misie Slovenskej republiky pri OECD počas uplynulých dvoch rokov.

Slovenská republika bola v rámci predsedníctva poverená prípravou viacerých rozhodujúcich vnútorných reforiem organizácie, posúdila celkom 282 dokumentov a Rade OECD predložila spolu 145 návrhov na schválenie.

„Jednotlivé reformy majú zásadný vplyv na ďalší rozvoj a budúcnosť organizácie v otázke vnútorného manažmentu, finančnej stability a udržateľnosti, rozvoja ľudských zdrojov, prilákania talentov a udržania si postavenia kvalitného medzinárodného zamestnávateľa s globálnym dosahom v dlhodobom horizonte,“ uviedol na záver svojho predsedníckeho mandátu František Ružička s tým, že Slovensku sa podarilo vytvoriť a presadiť vôbec prvú stratégiu rozvoja ľudských zdrojov spolu s novou politikou zamestnávania, ktorá prinesie transparentnejšie podmienky typu kontraktov či možnosti zamestnania vyššieho počtu Slovákov v OECD.

Predsedníctvo Slovenskej republiky prispelo tiež významným spôsobom k predstaveniu prvej Komunikačnej stratégie a politike otvoreného prístupu k informáciám OECD otvárajúcej dostupnosť publikácií, dát, analýz organizácie pre akademickú obec, študentov a expertov.


Výsledky slovenského mandátu ocenil aj generálny tajomník OECD Mathias Cormann. „Veľmi si vážim výnimočný prínos Slovenska k práci OECD za posledné dva roky vo funkcii predsedu Výkonného výboru. Predsedníctvo postavilo Slovensko do centra diania pri formovaní európskej a globálnej agendy a zároveň mu umožnilo využiť najlepšie poznatky pri formovaní vlastných politík a stratégií,“ uviedol M. Cormann.

Výkonný výbor OECD je najvýznamnejším z takzvaných stálych výborov OECD. Je zodpovedný za prípravu materiálov a dosiahnutie konsenzu medzi krajinami v bodoch, ktoré sú následne predkladané najvyššiemu rozhodovaciemu orgánu OECD – Rade. Výkonný výbor je zároveň kľúčovým orgánom v otázke prípravy vnútorných reforiem organizácie a prípravy ministerských zasadnutí vrátane vrcholového podujatia OECD – Ministerského zasadnutia Rady. Vstup do OECD mal pre Slovensko zásadný význam z hľadiska napĺňania integračných ambícií, a to najmä smerom k Európskej únii.

„OECD nám poskytuje odporúčania založené na najlepších skúsenostiach, ktoré sú zamerané na zvýšenie našej hospodárskej výkonnosti, zlepšenie podnikateľského prostredia a čo najlepšieho uplatnenia sa v medzinárodnom prostredí ekonomík,“ uzavrel veľvyslanec a stály predstaviteľ Slovenskej republiky pri OECD František Ružička.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj/Foto: Z rokovania OECD, Franišek Ružička ako predsedajúci. (www.mzv.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies