Pápež František otvoril v novoročnom príhovore citlivé témy

NETKY.SK • 1 Január 2022, 15:50 • 2 min
Pápež František otvoril v novoročnom príhovore citlivé témy

VATIKÁN - Reuters uvádza, že pápež vyzeral byť v sobotu v dobrej kondícii. V piatok večer sa zúčastnil v Bazilike svätého Petra na prvých vešperách novoročného sviatku Bohorodičky, avšak obrad neviedol, ako má vo zvyku. Nemal preto na sebe ani liturgický odev. Vatikán tento pápežov krok nezdôvodnil. Pápež má pre problémy s ischiasom (zápalom sedacieho nervu) ťažkosti pri chôdzi a státí. Okrem toho mu v mladosti pre infekciu odstránili hornú časť pľúc.

slovakia

left justify in out

Pápež František vo svojom prvom príhovore v roku 2022 vyzval na ukončenie násilia páchaného na ženách. Uviedol to počas bohoslužby vo vatikánskej Bazilike sv. Petra, píše agentúra Reuters.

 

img

 

Najvyšší pontifex v novoročnej homílii vyzdvihol materstvo a úlohu žien v spoločnosti. „Keďže matky darujú život a ženy udržiavajú svet pohromade, vynaložme všetci väčšie úsilie na podporu matiek a ochranu žien,“ povedal Svätý Otec počas novoročnej svätej omše pri príležitosti sviatku Panny Márie Bohorodičky. „Koľko násilia je namiereného proti ženám. Stačilo! Ublížiť žene znamená uraziť Boha, ktorý zo ženy prevzal našu ľudskosť,“ dodal. 

 

Prečítajte si tiež: Eduard Heger zverejnil svoje novoročné želania

 

Ako uvádza Reuters, išlo o jednu z najnaliehavejších pápežových výziev na ukončenie násilia voči ženám. Túto tému otvoril od vypuknutia pandémie už viackrát. V mnohých krajinách totiž zaznamenali v dôsledku lockdownov nárast prípadov násilia v domácom prostredí.

 

img

 

V rámci sobotňajšej bohoslužby predniesol i posolstvo k Svetovému dňu pokoja. Zdôraznil v ňom, že národy by mali presmerovať financie vynaložené na zbrojenie na investície do vzdelávania. Odsúdil tiež rastúce vojenské výdavky na úkor sociálnych služieb.

 

K téme: VIDEO: Zuzana Čaputová apeluje na ľudskosť a súdržnosť Slovákov

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies