Kolumbia už dosahuje 100 000 úmrtí na COVID-19

NETKY.SK • 23 Jún 2021, 09:23 • 2 min
Kolumbia už dosahuje 100 000 úmrtí na COVID-19

BOGOTA - Kolumbia tento týždeň dosiahla 100 000 potvrdených úmrtí na COVID-19, a stala sa tak desiatou krajinou na svete, ktorá dosiahla tento temný míľnik.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Krajina s 50-miliónmi obyvateľov registruje od apríla rastúci počet každodenných prípadov. Za posledných sedem dní krajina dosiahla podľa údajov zverejnených Oxfordskou univerzitou tretiu najvyššiu mieru úmrtnosti.

 

img

 

Súvisiaci článok: Ďalšia krajina, ktorej zmiernenie opatrení uškodilo! Počet obetí v Brazílii už prekročil pol milióna

 

V pondelok večer prezident Iván Duque dal úmrtia za vinu protivládnym protestom, ktoré sa začali koncom apríla, a uviedol, že „dalo by sa zabrániť viac ako 10 000 úmrtiam“, keby Kolumbijčania za posledných sedem týždňov nezorganizovali veľké zhromaždenia.

 

Epidemiológovia v Kolumbii však uviedli, že je príliš skoro na to, aby povedali, aký veľký vplyv mali protesty na súčasný nárast úmrtí v rámci COVID-19. „Protesty určite hrali svoju rolu“ pri nákaze koronavírusmi, uviedol Diego Rosselli, profesor epidemiológie na Javeriana University v Bogote. "Ale v tejto chvíli je akékoľvek číslo toho, koľko úmrtí spôsobili, iba špekuláciou," dodal.

 

Prečítajte si: Lockdown v Anglicku potrvá minimálne do 19. júla

 

Od 1. mája zomrelo v Kolumbii na COVID-19 viac ako 25 000 ľudí, čo je zhruba štvrtina z tých, ktorí na túto chorobu zomreli od prvého prípadu koronavírusu, ktorý bol v Kolumbii zaregistrovaný v marci minulého roka. Nákazlivejšie varianty vírusu mohli prispieť k prudkému zrýchleniu úmrtnosti, ako sa to stalo v okolitých krajinách ako Argentína a Brazília.

 

Mohlo by vás zaujímať: Pozrite si, aké opatrenia platia v okolitých krajinách V4 a Rakúsku

 

Únava spojená so sanitárnymi opatreniami, preplnený životný štýl a menšie obmedzenia zhromažďovania tiež spôsobili zhoršenie nákazy v Kolumbii a inde v Južnej Amerike. Región tvorí iba 5% svetovej populácie, ale predstavuje takmer štvrtinu všetkých úmrtí na COVID-19.

 

img

 

Paola Cabra, lekárka na urgentnom príjme vo fakultnej nemocnici Samaritana v Bogote, uviedla, že najlepšou vecou bude návrat k výlukám na zníženie infekcií. "Ale v krajine ako Kolumbia to nemôžete urobiť. Väčšina ľudí tu pracuje samostatne, aby si zarobila na živobytie, a nemôže si dovoliť zostať doma a nič nerobiť," povedala Cabra.

 

"Chcela by som sa mýliť. Ale zdá sa, že situácia sa v nasledujúcich týždňoch ešte zhorší," dodala Cabra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies