Slovensko-kanadská spolupráca od hokeja po energetiku: Záujem slovenských firiem o spoluprácu prekonal očakávania

NETKY.SK • 28 Február 2024, 07:30 • 2 min
Slovensko-kanadská spolupráca od hokeja po energetiku: Záujem slovenských firiem o spoluprácu prekonal očakávania

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Chovanec prijal 27. februára 2024 v Bratislave mimoriadnu a splnomocnenú veľvyslankyňu Kanady na Slovensku Cheryl Cruzovú.

slovakia

left justify in out

Stretnutie primárne nadviazalo na nedávno uskutočnenú štátnu návštevu prezidentky SR Zuzany Čaputovej v Kanade s cieľom využiť pozitívnu skúsenosť v bilaterálnych vzťahoch na posilnenie konkrétnej obojstranne prospešnej spolupráce v investično-obchodnej a inovačno-technologickej oblasti.

„S kanadskou veľvyslankyňou sme riešili možnosti užšieho prepojenia slovensko-kanadskej spolupráce. Sme pripravení organizovať ďalšie biznis podujatia s cieľom prehĺbenia našich obchodných vzťahov,“ zdôraznil štátny tajomník R. Chovanec a pripomenul, že na pracovnú cestu do Kanady, ktorej sa rovnako zúčastnil, vycestovali koncom januára 2024 aj zástupcovia slovenských firiem, ktorí prejavili mimoriadny záujem o nadviazanie i rozvoj obchodných vzťahov v tomto teritóriu.

Kanada je po Spojených štátoch amerických druhým najdôležitejším obchodným partnerom SR na americkom kontinente, slovenský vývoz do Kanady vlani presiahol hodnotu 326 miliónov eur. Partneri diskutovali o možnosti posilnenia spolupráce najmä v oblasti jadrovej energie, obranného priemyslu a v neposlednom rade pri spoluúčasti na obnove Ukrajiny.

Veľvyslankyňa spomenula aj záujem o rozvoj vzájomnej spolupráce v segmente športu so zameraním primárne na ľadový hokej a podporu dievčenského i ženského hokeja.

Štátny tajomník R. Chovanec zdôraznil tiež prínosy Komplexnej hospodárskej a obchodnej dohody medzi Európskou úniou a Kanadou, ktorú podpísali lídri oboch strán 30. októbra 2016 počas slovenského predsedníctva v EÚ a ktorá má pozitívny vplyv na vzájomnú obchodnú bilanciu vzhľadom na eliminovanie väčšiny tarifných a netarifných bariér vstupu na trh.

       



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: MZV SR, Foto: Rastislav Chovanec a mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Kanady na Slovensku Cheryl Cruzová. (MZV SR)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies