ROZHOVOR: Peter Stašák oslávil vlaňajšiu sedemdesiatku až na tretí pokus. Na pódiu spievala takmer celá rodina

NETKY.SK • 27 September 2021, 14:24 • 2 min
ROZHOVOR: Peter Stašák oslávil vlaňajšiu sedemdesiatku až na tretí pokus. Na pódiu spievala takmer celá rodina

Počas svojej dlhej speváckej kariéry vystupoval v mnohých štátoch, na mnohých javiskách s mnohými spevákmi, Bohemian National Hall v New Yorku, kde vystupoval s Karlom Gottom, nevynímajúc.

slovakia

left justify in out

 

Na svojom konte má ocenenia v domácich speváckych súťažiach, prvé miesta z festivalov v Havane a v Mongolsku a pýši sa aj čestným občianstvom mesta Košice.

 

Nedávno, štyri mesiace po vašich 71. narodeninách, sa konečne uskutočnil koncert k vášmu jubileu – k sedemdesiatke. Koľkokrát ste ho odkladali?

 

Do tretice všetko dobré – prvý sa mal uskutočniť priamo v deň mojich 70-tych narodenín, teda 5. júna 2020, potom bol preložený na október toho istého roku a teraz v septembri 2021 sa konečne konal v Košiciach.

 

Ste poverčivý, verili ste, že do tretice to určite vyjde?

 

(Smiech.)  Ak sa má udiať niečo pozitívne, tak v to verím, ak sa má udiať niečo zlé, nepríjemné, vtedy verím, že sa to nestane, takže takto je to s mojou poverčivosťou.

 

Museli ste do tretice meniť aj obsadenie účinkujúcich?

 

Ani nie, otázna bola prítomnosť a účinkovanie Karola Konárika, ktorý napokon predsa len bol doma a účinkoval. Okrem neho zaspievali Milan Iván, Peter a Silvia Klimentovci, Hana Maximová, moja sestra Janka Slovinská, ktorá už roky žije na Korzike, potom moja dcéra Lýdia, vnuk Peter Košč, Dominika Kleisová.

 

Prekvapením zrejme bola vaša dcéra Lýdia. Hoci ju roky poznám, netušila som, že spieva...

 

Prekvapila aj mňa. Asi pred rokom a pol mi priniesla jednu pieseň, ktorú som na jej želanie otextoval a naspievali sme ju ako dueto. Občas som do nej rypol, že by mohla spievať, ale nikdy nechcela. O to viac ma teraz príjemne prekvapila, keď túto krásnu pieseň našla na Youtube a vraj ju chce. Pieseň má názov Lásky dar a je krásna lyrická, jedno oko v hľadisku nebolo suché, pretože je to dialóg otca s dcérou, akí sú obaja radi, že sa majú navzájom. Na javisku nie je nováčik, hrá ochotnícke divadlo už dlho, deväť rokov chodila na klavír, uvidíme, či sa so mnou vyberie aj na iné koncerty.

 

img

 

Dueto máte aj so sestrou Jankou.

 

Janka bola celkom vychytená a dobrá speváčka, bola so mnou aj na turné v Rusku, ešte ako mladá a  slobodná. Potom sa vydala, odišla bývať na Korziku, kde žije už 23 rokov, má tri deti, prednosť dostala rodina, ale teraz ju to celkom chytilo. Hoci roky nespievala, predsa ten exhibicionizmus funguje a zatúžila sa trochu aj ukázať. Už má podklady, chce vydať svoje CD, nahráva pomaly u Petra Klimenta, takže keď bude na Slovensku, môže spievať aj bezo mňa.

 

Vnuk Peter Košč, syn vašej dcéry Gabiky, je známy aj ako raper, aj z duetov s vami, známy diskdžokej, motá sa okolo šoubiznisu, robil vám aj klipy, ale ešte máte od druhej dcéry Lýdie vnuka Timoteja, ktorý vás všetkých prerástol....

 

Áno, je ôsmak a najvyšší z celej rodiny. Aj on chodil do hudobnej školy, ale inklinuje k výtvarnému umeniu a píše rozprávky, scenáre. Nedávno dostal úlohu do polhodiny napísať rozprávku o zvieratkách, kde bola hlavná postava  mačka Anička, lebo sa to odohrávalo v časti Košíc, ktorá sa volá Anička, a fakt to urobil k spokojnosti zadávateľa. Okrem kreslenia a písania sa krúti okolo filmov a dokonca píše recenzie, vraj veľmi gramotne. Teší sa z toho, dvíha mu to sebavedomie, jeho vek ho predurčuje k tomu, že  bez zábran zhodnotí veci tak, ako ich vidí on.

 

Peter Stašák a Peter Košč – Žijem žijem – prekvapenia k narodeninám

 

Hovoríme o rodine, poďme späť k vám. Pocítili ste v živote nejakú zmenu tým, že vám pribudol siedmy krížik?

 

Viac ma bolia kríže, dlhšie mi trvá, kým sa ráno rozhýbem. (Smiech.)  Našťastie nemám žiadne zdravotné problémy, ale čo ma najviac teší, nemám problémy so spievaním. Milujem spievanie, spieva sa mi ľahko, dobre, na javisku opadnú všetky starosti a bolesti, a toto je veľmi dobré, nazval by som to aj šťastím.

 

Podľa hlasu by vám sedemdesiatku nik nehádal, ale trochu ste sa prispôsobili a nechali ste si biele vlasy...

 

Nechal som si prefarbiť vlasy na bielo. (Smiech.)  Prijali to aj diváci, aj keď sa občas niekto ozve, mal by si sa prifarbiť, ale myslím si, že viac sa riešia moje piesne ako vlasy. Už sa mi nechce prifarbovať.

 

Peter Stašák – feat Peter Košč: Čas plynie

 

Ako to máte s vystúpeniami, mnoho vašich kolegov hovorilo, že má do konca septembra kopec kšeftov a potom ticho, nakoľko sa vraj chystá ďalší lock down?

 

Priznám sa, mám to rovnako, na október mám zatiaľ štyri vystúpenia a verím, že ich nezrušia, september bol veľmi príjemne hustý. Niektoré vystúpenia, čo som mal na október, zrušili už v júni s tým, že ak sa bude dať, zavoláme vám, ale teraz pre istotu nie.  Okrem vystúpení mám aj pozvanie do televízie, takže je to všetko pohodové, nesťažujem si.

 

Keď ste spomenuli televíziu, nechýba vám váš program Kaviareň Slávia?

 

Na túto otázku odpovedám často, nahrávali sme ju jedenásť rokov, bolo to úspešné, občas ma prepadne nostalgia, že by to ešte mohlo trvať. Na druhej strane  si kladiem otázku, koho by som pozval, keď naozaj všetci najpopulárnejší speváci tam už boli. Dokonca aj z okolitých krajín,  mám znovu kresliť tie isté tváre na obrazovku? Okrem toho vysielajú dve hudobné televízie, takže si aj sám hovorím, asi to splnilo účel v správnom čase a teraz treba niečo nové, hoci všetko tu už bolo.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies