Slovensko do konca júna získa ďalších takmer 700-tisíc vakcín

NETKY.SK • 2 Apríl 2021, 09:47 • 2 min
Slovensko do konca júna získa ďalších takmer 700-tisíc vakcín

SLOVENSKO - Slovensko získa do konca júna ďalších 687 590 vakcín Pfizer.

slovakia

left justify in out

S výrobcom vakcín Pfizer vyjednala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen možnosť skoršej dodávky dodatočných 10 miliónov vakcín pre Európsku úniu. Časť z vakcín bude prerozdelená, v rámci solidarity, s niekoľkými členskými krajinami v záujme zmenšenia rozdielov v predpokladanej zaočkovanosti do konca júna. Zaočkovanosť v krajinách Európskej únie by sa totiž mala pohybovať od 31 do 90 percent. Následne sa zvyšok vakcín prerozdelí štandardným systémom „pro-rata“, teda podľa počtu obyvateľov.

 

img

Úrad vlády vysvetlil, že dôvodom výrazných rozdielov v počtoch zaočkovaných ľudí medzi krajinami Európskej únie je aj to, že niektoré členské štáty vrátane Slovenska stavili najviac na vakcínu od AstraZenecy. Tá mala byť totiž prvou dostupnou na trhu, bola vyrobená na báze overeného spôsobu adenovírusu a zároveň bola podstatne jednoduchšia na logistiku v porovnaní s ostatnými vakcínami. „V rozhodnutiach o portfóliu vakcín sa nepočítalo s tým, že by mohlo prísť k tak výraznému výpadku vakcín od jednej spoločnosti. Preto sme v tejto fáze rokovaní posilnili tím aj o ľudí so silnými vyjednávacími kvalitami, čo prispelo k tomu, že Slovensko v rokovaniach dosiahlo najlepší možný výsledok,“ uviedol premiér Eduard Heger. Dodal, že ďalšie kroky po oboznámení sa s touto situáciou sú už v kompetencii nového ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského.

 

Súvisiaci článok: Aká je vakcína od Pfizeru? Po podaní druhej dávky ste chránení minimálne na pol roka


Slovensko podľa úradu vlády nepatrilo medzi krajiny, ktoré verejne kritizovali systém pro-rata. Filozofiu, v ktorej každá krajina má nárok na svoj podiel podľa počtu obyvateľov, vníma totiž ako správnu. „Riešenie sme ale hľadali v rámci rokovaní, pričom sme predstavili aj vlastný návrh prerozdelenia vakcín, v ktorom by spodná hranica zaočkovanosti bola minimálne na úrovni 50 - 52 percent,“ vysvetlil Heger. Úrad doplnil, že výsledný kompromis túto logiku prijal a posúva mieru zaočkovanosti benefitujúcich krajín do konca júna na minimálne 45 percent.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies