Keď sa ex ozve zo záhrobia: Prečo sa bývalí partneri ozývajú po dlhom odlúčení až keď sa pohnete ďalej

NETKY.SK • 21 December 2023, 14:00 • 2 min
Keď sa ex ozve zo záhrobia: Prečo sa bývalí partneri ozývajú po dlhom odlúčení až keď sa pohnete ďalej

Nedávna štúdia ukázala, že 44 percent Američanov sa po rozchode opäť dalo dokopy s jedným zo svojich bývalých. Neexistujú však žiadne štatistiky o tom, či by tieto páry dokázali dlhodobo budovať a udržiavať zdravé, láskyplné vzťahy. Prinášame dôvody, prečo sa bývalí partneri najčastejšie vracajú.

slovakia

left justify in out

Ex sa vracajú z rôznych psychologických a situačných dôvodov. Medzi tieto dôvody patrí osamelosť, žiarlivosť, nízke sebavedomie, rozchod spôsobujúci extrémnu úzkosť, neschopnosť prestať na vás myslieť, sebazdokonaľovanie, rast ako jednotlivca, dospievanie, učenie sa lepšie komunikovať a učenie sa toho, čo je pre nich dôležité. života. Niektoré z týchto dôvodov môžu súvisieť s ich opätovným odchodom. Poďme to preskúmať.

Ľudia chcú to čo nemôžu mať

Je to jeden z najzákladnejších aspektov ľudskej psychológie, ktorý nás skutočne frustruje, najmä vo svete randenia. Vo väčšine prípadov to však zostáva pravdou. Pre väčšinu ľudí nedostatok = hodnota. Ak je niečo ťažké získať, vážime si to viac. Ak nám povedia, že niečo vôbec nemôžeme mať, chceme to viac ako kedykoľvek predtým.  

Ak však prestanete komunikovať a ignorovať ich správy, vytvoríte tento nedostatok. Teraz si myslia, že ich už možno nechcete. Zrazu vaša hodnota v ich očiach stúpa.

Ak ešte nenašli nikoho lepšieho na rande, možno začnú prehodnocovať, či odchod od vás bol ten najlepší krok. Než sa nazdáte, môžu to byť práve oni, ktorí žiadajú o druhú šancu. Je tiež pravda, že ľudia majú tendenciu zaobchádzať s vecami (alebo vzťahmi) opatrnejšie, ak museli tvrdo pracovať, aby to dosiahli. 

Keď sa s nami rozíde priateľ alebo priateľka, zvyčajne je to kvôli nejakej slabosti, ktorú sme mali a ktorú nechceli znášať.
Ak sa však v živote pohneme ďalej a zameriame sa na zlepšenie seba samých, môže to presvedčiť našich bývalých, že stojíme za ďalší pokus.

Nostalgia či osamelosť

Ďalším častým dôvodom, prečo sa muž vráti, keď sa pohnete ďalej, je to, že si spomenul na dobré časy. Aj mužov prepadne nostalgia. Premýšľajú o minulom vzťahu a potom vás oslovia v nádeji, že prežijú dobré časy.

Často je to preto, že im môže chýbať emocionálne spojenie, ktoré s vami mali, a chcú zistiť, či je tam ešte iskra.

Osamelosť je, žiaľ, tiež veľmi častým dôvodom, prečo sa muži môžu vrátiť.
Možno si uvedomili, že byť single nie je také napĺňajúce, ako si mysleli. Vzťah na druhej strane ponúka pohodlie a známosť. Takže, keď sa začnú cítiť osamelo, znova vás vyhľadajú.

Ďalším dôvodom, prečo sa váš ex môže vrátiť, je zvedavosť. Najmä ak ste sa posunuli vo svojom živote ďalej.
Mnoho mužov je zvedavých, čo robíte a ako sa zmenil váš život od ukončenia vzťahu.

Nevydarené vzťahy

Keď sa vzťah skončí, pre človeka je ťažšie vyrovnať sa so životnými výzvami. Váš bývalý sa k vám môže vrátiť, aby vám poskytol emocionálnu podporu, ak sa vo svojom živote dostane na najnižšiu úroveň. Váš bývalý sa tiež môže vrátiť, aby splnil svoje ďalšie potreby, ako je fyzická intimita alebo spoločnosť. 

Po rozchode s vami a nadviazaní nových vzťahov si váš bývalý možno uvedomí, že ste pre neho tou najlepšou voľbou. Budú ľutovať, že sa s tebou rozišli a vrátia sa.
Ľudia nemôžu odolať porovnávaniu svojich nových vzťahov s predchádzajúcimi vzťahmi. Pomáha nám to učiť sa z vlastných chýb a robiť lepšie rozhodnutia.

Ďalším faktorom je pohodlie. Ľudia majú prirodzene odpor k neznámosti a nepohodliu. Je jednoduchšie byť s niekým, koho poznal a s kým dosiahol úroveň pohodlia, ako začať nový vzťah s neznámym človekom.

Váš bývalý sa môže vrátiť, ak si uvedomí, že sa s vami rozišiel z hlúpych a malicherných dôvodov, ako je hnev alebo hádka. No ak bol celkový vzťah dobrý, potom by jedna malá hádka nemala prevrátiť celý vzťah.

Nevýhody návratu

Štúdie ukazujú, že páry, ktoré sa rozídu a dajú opäť dokopy, majú vyššiu mieru konfliktov, vrátane vážnych sporov zahŕňajúcich verbálne a fyzické násilie. Rozchody a vracanie sa tiež vedú k zvýšenému psychickému utrpeniu, keď páry uviaznu vo vzorci rozchodov a opätovných stretnutí. 

Čím viac sa rozchádzate a dávate dokopy, tým menej ste partnerovi oddaní a pociťujete väčšiu neistotu ohľadom budúcnosti vzťahu. 

To neznamená, že všetky on/off vzťahy sú odsúdené na zánik. Ak sa bývalý vráti, aby bol s vami, musíte sa uistiť, že sa vráti zo správnych dôvodov.

Zdroje:

https://www.coaching-online.org/why-do-exes-come-back-when-you-moved-on/

https://www.justinemfulama.com/relationships/why-men-come-back-when-you-move-on/

https://www.betterhelp.com/advice/relations/do-exes-come-back-or-is-it-just-wishful-thinking/

https://exbackpermanently.com/signs-your-ex-will-eventually-come-back/

https://www.psychmechanics.com/do-exes-come-back/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: cgw.com.au
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies