Na koncerte filharmónie zaznie violový recitál Martina Rumana

NETKY.SK • 14 November 2023, 08:30 • 2 min
Na koncerte filharmónie zaznie violový recitál Martina Rumana

BRATISLAVA - Slovenská filharmónia (SF) pozýva v utorok 14. novembra do Malej sály SF na druhý koncert cyklu Komorná hudba. Zaznie na ňom violový recitál Martina Rumana, 1. violistu orchestra SF, ktorý sa predstaví s klavírnym sprievodom Aleny Hučkovej. Informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

slovakia

left justify in out

Dodáva, že violista Martin Ruman a Alena Hučková tvoria stabilné komorné duo, ktoré vystupuje na Slovensku i v zahraničí.

Koncertný program ponúkne náročnú a zaujímavú dramaturgiu. "Sonátu pre violu a klavír f mol, op. 120 č. 1 Johannesa Brahmsa, skladateľ pôvodne komponoval pre klarinet a klavír. Po prepracovaní pre violu sa stala klenotom všetkých violistov," približuje Tolstova sonátu, ktorú vystrieda dielo francúzskeho skladateľa Dariusa Milhauda. Z jeho rozsiahlej tvorby zaznie na utorkovom koncerte dielo Štyri tváre pre violu a klavír, op. 238-štyri skice s názvami Kalifornia, Wisconsin, Brusel a Paríž, venované violistovi Germainovi Prévostovi.


Ako ďalej avizuje filharmónia, Ruman uvedie v premiére technicky náročnú Ciaconnu, dielo svojho kolegu, skladateľa a huslistu Daniela Rumlera.

Koncert uzavrie labutia pieseň Dmitrija Šostakoviča Sonáta pre violu a klavír, op. 147, ktorá v premiére zaznela v roku 1975 v interpretácii violistu Fiodora Družinina. "Od začiatku štúdií som vedel, že si raz túto sonátu zahrám. Stále sa mi však zdalo, že je na to priskoro. Mýtus posledného diela veľkého Dmitrija Dmitrijeviča Šostakoviča doľahol aj na mňa," komentoval Ruman zaradenie diela do programu. Violista priznáva, že dnes sa už na hudbu pozerá inak. "Dielo a interpretácia je vždy obrazom doby a aktuálnych okolností. Dnes budem hrať Sonátu nejako, o 20 rokov ju budem hrať inak. A tak je to v poriadku. Som rád, že máme vo violovom repertoári takéto úžasné dielo. Verím, že poslucháči si budú krásnu hudbu užívať rovnako ako ja na pódiu," uzavrel Ruman.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR, Foto: TASR / Michal Svítok
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies