Bitcoin opäť skáče

NETKY.SK • 20 Február 2022, 13:00 • 2 min
Bitcoin opäť skáče

Jedna z najsilnejších a najznámejších kryptomien Bitcoin je opäť ako na horskej dráhe. Ak chcete investovať v tomto roku aj vy do kryptomeny, držte sa týchto tipov, ktoré ponúkajú zahraniční odborníci.

slovakia

left justify in out

Cena bitcoinu sa v posledných dňoch drží stabilne nad hranicou 40 000 amerických dolárov. Pred 4. februárom nebol Bitcoin od 20. januára nad spomínanou hranicou. Jeho pokles pod 34 000 dolárov znamenal najnižšiu cenu Bitcoinu od júla 2021.

 

img

 

Aj keď sa zdá, že je teraz späť na vzostupe, stagnujúca cena bitcoinu v posledných týždňoch nasledovala po oznámení predsedu Federálneho rezervného systému Jerome Powella, že Fed začne zvyšovať sadzby na svojom ďalšom marcovom zasadnutí, aby pôsobil proti stále rastúcej inflácii. Veľký januárový pokles Bitcoinu a kryptomeny s názvom Ethereum, prišiel uprostred najhoršieho mesiaca na akciovom trhu od marca 2020 a po zverejnení správy Federálneho rezervného systému o možnej digitálnej mene vydanej vládou.

 

Grant Maddox, certifikovaný finančný plánovač so sídlom v Južnej Karolíne, uviedol možné príčiny kolísajúcej zmeny. „Mnoho investorov v súčasnosti odstraňuje riziko zo svojich portfólií. Môže to byť znak nového trhového cyklu,“ uviedol.

 

Cena bitcoinu bola minulý týždeň medzi 41 000 a 46 000 USD. Pokles cien je naďalej ovplyvňovaný prudkou infláciou, neuspokojivou správou o pracovných miestach v decembri a pokračujúcimi signálmi z Fedu, že centrálna banka začne tento rok rušiť pandemické opatrenia na podporu ekonomiky. Volatilita (miera kolísania hodnoty aktíva alebo jeho výnosovej miery) a stagnujúca cena pokračujú rýchlym tempom s novou ekonomickou neistotou v súvislosti s ochorením COVID-19, presnejšie variantom omikron.

 

img

 

Bitcoin prvýkrát dosiahol maximum 60 000 dolárov v apríli 2021 a pohyb cien odvtedy zvýrazňuje volatilitu kryptomeny v čase, keď má stále viac ľudí záujem zapojiť sa do akcií. V týždňoch medzi najnižším bodom v júli, ktorý ho dostal pod 30 000 USD, a jeho posledným najvyšším bodom v novembri, Bitcoin stúpal a klesal. Budúcnosť kryptomien bude určite zahŕňať oveľa väčšiu volatilitu.

 

Odborníci na investovanie a finanční poradcovia neodporúčajú presúvať veľkú časť vášho portfólia do triedy aktív. „Máte veľkú šancu, že to všetko stratíte, ale máte malú šancu vyhrať vo veľkom,“ hovorí Nate Nieri, CFP v Modern Money Management v San Diegu (Kalifornia). „Nehazardujte so sumou, ktorá by zaťažila vašu rodinu alebo by vám zabránila dosiahnuť vaše ciele,“ ak by ste všetko prehrali, hovorí.

 

Pre tých, ktorí investujú do kryptomien dlhodobo pomocou stratégie buy-and-hold, sa dajú očakávať výkyvy ako je tento. Podľa Humphreyho Yanga, odborníka na osobné financie z Humphrey Talks, nie sú veľké prepady nič,  čoho by ste sa mali prehnane obávať. „Aj ja som si prešiel cyklom 2017,“ hovorí Yang s odkazom na „krach kryptomien“ v roku 2017, pri ktorom mnohé hlavné kryptomeny vrátane bitcoinu výrazne stratili hodnotu. „Viem, že tieto veci sú mimoriadne volatilné, napríklad niektoré dni môžu klesnúť o 80 percent.“

 

img

 

Odborníci odporúčajú, aby vaše investície do kryptomien nepresahovali 5 % vášho portfólia. Ak ste to urobili, nestresujte sa výkyvmi, pretože sa budú diať aj naďalej, tvrdí Bill Noble, hlavný technický analytik v Token Metrics, platforme na analýzu kryptomien.

 

„Nestálosť je stará ako kopce a nikam nevedie,“ hovorí Noble. „Je to niečo, s čím sa musíte vyrovnať.“ Yang odporúča použiť rovnakú stratégiu, ktorá funguje pre všetky dlhodobé investície: nastaviť a nechať ich žiť svojím životom. „Nekontrolovať ich stále. To je to najlepšie, čo môžete urobiť. Ak necháte svoje emócie, aby sa do toho dostali príliš, mohli by ste ich predať v nesprávny čas, a urobiť tak nesprávne rozhodnutie,“ hovorí Yang.

 

Zvážte, čo by vám mohlo viac vyhovovať, ako napríklad prideľovanie menšieho množstva kryptomien v budúcnosti alebo diverzifikácia prostredníctvom akcií súvisiacich s kryptomenami a blockchainových fondov namiesto priameho nákupu kryptomien.

 

Zhruba dvaja z troch „fondových selektorov“ si nemyslí, že jednotliví investori by mali vlastniť kryptomenu vo svojich portfóliách, najmä z dôvodov súvisiacich s transparentnosťou a reguláciou, podľa prieskumu Natixis Investment Managers. Selektori fondov v maklérskych domoch, finančných poradniach, súkromných bankách a iných inštitúciách analyzujú a vyberajú investície, ktoré ich firmy ponúkajú zákazníkom. Šesťdesiatosem percent investičných manažérov si myslí, že jednotlivci by nemali mať prístup ku kryptomenám, podľa prieskumu, ktorý sa týkal 141 amerických investičných manažérov vo firmách, ktorí spravujú aktíva klientov v hodnote 2,7 bilióna dolárov.

 

img

 

Niektorí experti sa domnievajú, že kryptomena je príliš odlišná od tradičných investícií na to, aby sa mohli robiť akékoľvek historické porovnania. A'Shira Nelson z Savvy Girl Money investuje predovšetkým do nízkonákladových indexových fondov, pretože „v tom vidim históriu,“ hovorí. Novosť kryptomien a nedostatok sledovateľných údajov ju robí obozretnou voči výrazným výkyvom.

 

Potenciálni investori, ktorí chcú kúpiť pokles, by mali pochopiť, že fluktuácie sú samozrejmosťou a byť pripravení na tento druh volatility aj v budúcnosti. Aj keď investujete teraz, s relatívne nízkymi cenami, pripravte sa na to, že klesnú ešte viac. Opäť vložte len to, čo vám vyhovuje stratiť.

 

Mnohí investori vnímajú kolísanie cien bitcoinov ako súčasť hry. Nedávne kolísanie cien nasledovalo po novej neistote v súvislosti s pretrvávajúcim bojom ochorenia COVID-19, novými regulačnými opatreniami vlády USA, ako aj novou legislatívou týkajúcou sa kryptomien. V novom a nepreukázanom odvetví, ako je kryptomena, nie je potrebné veľa na to, aby vyvolalo veľké výkyvy cien.

 

img

 

Noví krátkodobí investori, ktorí predávajú svoje držby v reakcii na posledný pokles, môžu prispieť k poklesu hodnoty bitcoinu, podľa správy Glassnode Insights, firmy zaoberajúcej sa analýzou blockchainu.

 

Hoci sa očakávajú výkyvy, Noble hovorí, že ho prekvapili poklesy začiatkom tohto roka. Niektoré tohtoročné poklesy boli spôsobené kombináciou rôznych faktorov, teoretizuje Noble. Od nadšenia z nových menej kvalitných coinov, cez negatívne poznámky Elona Muska, až po nedávny zásah Číny proti krypto službám.

 

Možno vás zaujme: GAMING Akú budúcnosť čaká NFT pre S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona