Lavína na vrchu Krížna vo Veľkej Fatre strhla dvoch ľudí. Jeden z nich zraneniam podľahol

NETKY.SK • 28 Január 2024, 18:06 • 2 min
Lavína na vrchu Krížna vo Veľkej Fatre strhla dvoch ľudí. Jeden z nich zraneniam podľahol

LIPTOVSKÉ REVÚCE - Po páde lavíny na vrchu Krížna vo Veľkej Fatre zahynul v nedeľu 65-ročný muž, druhý zranený muž je v opatere Horskej záchrannej služby (HZS). Na sociálnej sieti o tom informovalo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR.

slovakia

left justify in out

Podľa hovorkyne Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE Zuzany Hopjakovej letela posádka záchranárskeho vrtuľníka z Banskej Bystrice na Donovaly, kde sa na palubu pridali aj dvaja členovia HZS. "Po lokalizácii miesta vysadili horských záchranárov s lekárkou leteckých záchranárov do terénu palubným navijakom. Jeden lyžiar padal s odtrhnutou lavínou strmým terénom približne 200 metrov a ostal zasypaný pod snehom. Druhý bol zasypaný iba čiastočne, okamžite začal s vyhľadávaním kamaráta. Po tom, ako sa mu ho podarilo nájsť a vyhrabať spod snehu, začal s jeho oživovaním," uviedla.

Po príchode záchranárov pokračovala lekárka v rozšírenej kardiopulmonálnej resuscitácii aj pomocou automatického resuscitačného prístroja. "Vzhľadom na riziko pádu sekundárnej lavíny bolo potrebné pacienta z miesta čo najrýchlejšie evakuovať. Počas medzipristátia ho preložili na palubu a počas celej záchrannej akcie a prevozu ho kontinuálne resuscitovali. Žiaľ, aj napriek maximálnemu úsiliu o jeho záchranu zraneniam počas prevozu podľahol," dodala Hopjaková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR / Facebook, Foto: outdoornia (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies