Theresa Mayová ustála hlasovanie o dôvere, čo sa bude diať ďalej?

NETKY.SK • 17 Január 2019, 06:22 • 2 min
Theresa Mayová ustála hlasovanie o dôvere, čo sa bude diať ďalej?

LONDÝN - Vláda britskej premiérky Theresy Mayovej v stredu večer prežila hlasovanie o vyslovení nedôvery v dolnej komore britského parlamentu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Mayovú podporilo 325 poslancov Dolnej snemovne Spojeného kráľovstva, za vyslovenie nedôvery naopak hlasovalo len 306 poslancov. Hlasovanie, ktoré zvolal predseda opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn, nasledovalo len deň po tom, ako poslanci dolnej komory britského parlamentu veľkou väčšinou hlasov odmietli dohodu medzi britskou vládou a EÚ o vystúpení krajiny z únie.

 



V stredajšom hlasovaní Mayovú podporili okrem poslancov jej Konzervatívnej strany aj zástupcovia severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP), ktorá Mayovej vládu v parlamente podporuje. Výrazný rozdiel medzi utorňajším a stredajším hlasovaním spôsobilo najmä hlasovanie zástancov takzvaného tvrdého brexitu spomedzi Maovej konzervatívcov, ktorí síce s dohodou medzi Londýnom a EÚ o brexite nesúhlasia, na druhej strane si však neprajú, aby Maovej vláda padla. V tom prípade by totiž z ich pohľadu hrozilo druhé referendum o brexite a následné zotrvanie krajiny v únii, s ktorým nesúhlasia.

 

"Teší ma že táto snemovňa dnes večer vyslovila našej vláde dôveru. Neberiem túto zodpovednosť na ľahkú váhu. Moja vláda bude aj naďalej pracovať na zvyšovaní prosperity, zaisťovaní bezpečnosti a posilňovaní jednoty našej únie," povedala Mayová. "Áno, budeme aj naďalej pracovať na splnení záväzného sľubu, ktorý sme dali ľudu tejto krajiny, aby sme naplnili výsledky referenda a opustili Európsku úniu. Som presvedčená, že tento záväzok je vlastný každému členovi tejto snemovne. Našou povinnosťou je postupovať tak, aby sme si zabezpečili podporu snemovne," povedala Mayová na margo utorňajšieho neúspešného hlasovania o dohode o brexite a zároveň vyzvala na dialóg o tejto téme lídrov všetkých parlamentných strán.

 

img


V utorňajšom večernom hlasovaní Mayovej dohodu s úniou o brexite odmietlo až 432 poslancov, za ich hlasovalo iba 202. Stále je otvorená otázka, ako na toto odmietnutie britská premiérka zareaguje a ktorý scenár si teraz vyberie.

Krátko po stredajšom hlasovaní, v ktorom jej vláda získala dôveru poslancov, Mayová vyhlásila, že okamžite začína konzultácie s opozičnými predstaviteľmi o tom, akým spôsobom ďalej postupovať vo veci brexitu. Konkrétny plán by mala premiérka predstaviť v pondelok.

 

img

Rôzne, zatiaľ hypotetické, scenáre zahŕňajú napríklad odchod krajiny z únie "na divoko", teda bez akejkoľvek dohody, pokus vyjednať s úniou inú dohodu, ďalej odklad brexitu na neskôr, a tiež nové referendum o vystúpení z EÚ. O tom sa však Mayová už mnohokrát vyjadrila, že je neprípustné.

Premiérka nové referendum odmieta i napriek tomu, že podľa prieskumov je už prevažná väčšina Britov dlhé mesiace za zotrvanie v únii. Mayová však trvá na tom, že krajina musí úniu bezpodmienečne opustiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona