Slovensko chce byť ekologické, schválil sa projekt na budovanie nových cyklotrás

NETKY.SK • 19 September 2019, 14:30 • 2 min
Slovensko chce byť ekologické, schválil sa projekt na budovanie nových cyklotrás

BRATISLAVA - Na Slovensku pribudnú vďaka propagácii cyklistickej dopravy nové cyklotrasy. Regióny majú k dispozícii 81,8 milióna eur. Zvýšiť by sa mala aj atraktivita verejnej dopravy. Informovala o tom ministerka agrorezortu Gabriela MAtečná na dnešnom rokovaní parlamentu.

slovakia

left justify in out

Matečná vyzvala cestujúcich, aby namiesto osobných automobilov využívali čo najviac verejnú dopravu, chôdzu či bicykel. Využiť pritom môžu nové cyklotrasy, novovybudované prestupné dopravné terminály či nízkoemisné autobusy, ktoré agrorezort v spolupráci s mestami a obcami dal nedávno zaviedol do prevádzky pre verejnosť.

 

img

 

"Mnohých z nás trápia denne dopravné kolóny. Individuálna doprava tiež produkuje emisie skleníkových plynov, ktoré negatívne ovplyvňujú zdravie všetkých. preto pozornosť sústreďujeme na ekologickejšie druhy dopravy, vďaka čomu budeme mať v našich regiónoch menšie dopravné zápchy, čistejší vzduch aj menej hluku," uviedla Matečná.

 

img

 

Ministerstvo pôdohospodárstva zastrešuje totiž aj Integrovaný regionálny operačný program (IROP). Do dnešného dňa podporil už desiatky projektov zameraných na verejnú a ekologickú dopravu. Ministerstvo uviedlo, že na obnovu a rekonštrukciu už existujúcich a budovanie nových cyklistických komunikácií vyčlenilo do regiónov takmer 82 miliónov eur. Na Slovensku by teda malo vzniknúť 250 kilometrov nových cyklotrás.

 

img

 

Na modernizáciu vozidlového parku autobusov mestskej hromadnej dopravy bolo vyčlenených približne 21 miliónov eur. Len v Bratislave jazdí vďaka IROP-u 18 elektrobusov, v Žiline pribudlo 22 nízkoemisných a hybridných vozidiel a Košice nakúpili 9 nízkoemisných autobusov a 9 elektrobusov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona