Počet mŕtvych po novom zemetrasení v Turecku a Sýrii stúpol na osem

NETKY.SK • 21 Február 2023, 11:46 • 2 min
Počet mŕtvych po novom zemetrasení v Turecku a Sýrii stúpol na osem

ISTANBUL - Na osem stúpol počet mŕtvych obetí pondelkového zemetrasenia v Turecku a Sýrii, ktoré nastalo dva týždne po predchádzajúcom ničivom zemetrasení s magnitúdou 7,8. Vtedy si otrasy v oboch krajinách vyžiadali oficiálne takmer 45.000 mŕtvych. Správu priniesla v utorok tlačová agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady a médiá.

slovakia

left justify in out

Turecký úrad pre odstraňovanie následkov katastrof v utorok oznámil, že pri pondelkovom zemetrasení s magnitúdou 6,4 zahynulo šesť ľudí a 294 ďalších utrpelo zranenia, z nich 18 je v kritickom stave. V Sýrii zahynuli počas paniky vyvolanej otrasmi žena a dievča v provinciách Hamá a Tartús, uviedli provládne sýrske médiá. Epicentrum nového zemetrasenia bolo v meste Defne v tureckej provincii Hatay, ktorá hraničí so Sýriou. Otrasy bolo cítiť aj v Jordánsku, na Cypre, v Izraeli, Libanone a Egypte. Nasledovalo po ňom druhé zemetrasenie s magnitúdou 5,8 a desiatky dotrasov.

 

Provinciu Hatay zemetrasenie 6. februára postihlo najhoršie. Zničené sú tisíce budov, pondelkové zemetrasenie škody ešte znásobilo. Úrady varovali obyvateľov, aby sa zemetrasení poškodených domov nevracali, mnohí to napriek výzve urobili, aby si odtiaľ vzali aspoň niektoré veci. A vtedy ich zastihlo nové zemetrasenie. Biele prilby, organizácia civilnej ochrany na severozápade Sýrie, oznámili, že v tejto časti Sýrie ovládanej povstalcami utrpelo rôzne zranenia okolo 190 ľudí. Vo väčšine prípadov ide o zlomeniny a pomliaždeniny. Organizácia uviedla, že sa zrútilo niekoľko narušených budov, ale nie sú žiadne prípady ľudí uviaznutých pod troskami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies