Al-Káida sa formuje v Afganistane! Američania sa obávajú teroristických útokov

NETKY.SK • 14 September 2021, 21:09 • 2 min
Al-Káida sa formuje v Afganistane! Američania sa obávajú teroristických útokov

WASHINGTON - Nová afganská vláda v reakcii uviedla, že nedovolí militantom využívať svoje územie na teroristické útoky proti iným krajinám.

slovakia

left justify in out

Teroristická sieť al-Káida by sa mohla v Afganistane znova zoskupiť do jedného až dvoch rokov. Uviedli to v utorok najvyšší predstavitelia americkej rozviedky s tým, že niektorí členovia teroristickej skupiny sa už do krajiny vrátili. Informoval o tom denník The New York Times (NYT).

 

Útočisko teroristov

"Súčasné hodnotenie, ktoré je pravdepodobne konzervatívne, hovorí o jednom až dvoch rokoch, kým si al-Káida v Afganistane vybuduje schopnosť minimálne ohroziť našu krajinu," povedal na výročnej bezpečnostnej konferencii IntelSummit21 generál Scott Berrier, ktorý je riaditeľom americkej Obrannej spravodajskej agentúry (DIA).

 

Nový časový harmonogram nie je podľa NYT veľkým posunom, pretože americké vládne agentúry o hrozbe reorganizácie al-Káidy v Afganistane hovorili už dávnejšie.

 

Aj keď sa Taliban v mierovej dohode s USA z februára 2020 zaviazal, že neurobí z Afganistanu útočisko pre teroristické skupiny, analytici predpokladajú, že pôjde o prázdne sľuby.

 

Riziko útokov postupne stúpa

Zástupca riaditeľa Ústrednej spravodajskej službe (CIA) David Cohen povedal, že zatiaľ nevedia, kedy by mohla mať al-Káida, prípadne Islamský štát "kapacitu na útok voči USA". CIA však podľa neho pozorne sleduje "sťahovanie sa al-Káidy do Afganistanu".

 

Cohen nespresnil, ktorí z popredných členov al-Káidy už pricestovali do Afganistanu po prevzatí moci v krajine militantným hnutím Taliban.

 

NYT však pripomína, že jeden z blízkych spolupracovníkov usmrteného vodcu al-Káidy Usamu bin Ládina, ktorý mu pomáhal pri bitke o komplex Tora Bora, sa už v krajine nachádza. Amín al-Hak pricestoval do afganskej provincie Nangarhár minulý mesiac. Dokazujú to videá zverejnené na sociálnych sieťach.

 

Americkí experti na boj proti terorizmu odhadujú, že pred stiahnutím jednotiek USA z Afganistanu mala al-Káida v krajine niekoľko stoviek bojovníkov.

 

Prečítajte si tiež: Predpokladalo sa, že je po smrti. Šéf al-Káidy sa najnovšie objavil na novej videonahrávke!

 

Taliban potvrdil svoj záväzok

Nová afganská vláda pod vedením hnutia Taliban je naďalej odhodlaná dodržiavať svoje sľuby a nedovolí militantom využívať svoje územie na útoky proti iným krajinám. Vyhlásil to Molaví Amir Chán Muttakí, minister zahraničných vecí v dočasnej vláde.

 

Časový rámec, ako dlho by mala fungovať prechodná vláda, ktorá vznikla pred týždňom, neuviedol. Nevyjadril sa ani, či bude otvorená aj pre iné frakcie, menšiny alebo ženy. Od iných krajín podľa neho Taliban očakáva, že nebudú zasahovať do vnútorných záležitostí Afganistanu.

Na základe dohody, ktorú Taliban dosiahol minulý rok so Spojenými štátmi, sa hnutie zaviazalo, že preruší väzby s al-Káidou a inými militantnými skupinami a zabezpečí, aby zo svojho územia neohrozovali iné krajiny.

"Nedovolíme nikomu, ani žiadnym skupinám, aby použili naše územie proti iným krajinám," povedal Muttakí. Podľa agentúry AP je to prvýkrát, čo predstaviteľ vlády Talibanu potvrdil tento záväzok.

 

Mohlo by vás zaujímať: Taliban pri tvorbe vlády nedodržal sľuby. Zástupcovia menšín ostali bokom



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies