Slovensko by malo podľa nových kvót prijať 2 287 utečencov

NETKY.SK • 9 September 2015, 13:33 • 2 min
Slovensko by malo podľa nových kvót prijať 2 287 utečencov

BRATISLAVA - Európska komisia navrhuje premiestniť 160 000 utečencov, pre Slovensko by núdzová relokácia 120 000 utečencov z Grécka, Talianska, Maďarska do ostatných členských štátov znamenala prijatie 1 502 utečencov.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z návrhu konkrétnych opatrení na riešenie utečeneckej krízy, ktorý dnes predstavila Európska komisia. Agentúru SITA o tom informoval Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku. Podľa EK z 1 502 utečencov by sa 195 premiestnilo z Talianska, 631 z Grécka a 676 z Maďarska. "Ak tomu prirátame 785 migrantov z májového návrhu, Slovensko by zo 160-tisíc utečencov malo prijať celkovo 2 287 utečencov," uvádza Králik s tým, že EK dnes predstavila návrh konkrétnych opatrení na riešenie súčasnej utečeneckej krízy i na zlepšenie pripravenosti na krízy, ktoré ešte len môžu nastať.

 

Jedným z opatrení je spoločný európsky zoznam bezpečných krajín pôvodu, ktorý umožní zefektívnenie a zrýchlenie posudzovania žiadostí o azyl. V súčasnosti každý štát rozhoduje samostatne o tom, ktorá krajina pôvodu je bezpečná a ktorá nie. Komisia navrhuje, aby sa na zoznam bezpečných krajín zaradili Albánsko, Bosna a Hercegovina, Macedónsko, Kosovo, Čierna Hora, Srbsko a Turecko. Komisia predstavila aj fond pre Afriku, ktorý je určený na posilnenie stability a riešenie príčin ilegálnej migrácie. Na tento účel je vo fonde vyčlenených 1,8 miliardy eur. "My Európania by sme mali vedieť a nezabúdať na to, prečo je poskytnutie útočiska, poskytnutie základného práva na azyl tak dôležité. Dozrel čas, aby sme postavili stavebné bloky skutočnej európskej migračnej politiky, na vytvorenie ktorej sme vyzývali už v máji. Opatrenia, ktoré navrhujeme dnes, zabezpečia, aby ľudia, ktorí zjavne potrebujú medzinárodnú ochranu, mohli byť premiestnení rýchlo po príchode, a to nielen teraz, ale aj pri akejkoľvek kríze v budúcnosti. Ak sa má európska solidarita prejaviť, malo by to byť práve v súvislosti s utečeneckou krízou. Je čas na to, aby sme ukázali spoločnú odvahu a aby sme bez meškania poskytli európsku odpoveď," povedal vo svojom dnešnom príhovore predseda EK Jean Claude Juncker.

 

Slovensko, rovnako ako štáty Visegrádskej štvorky povinné kvóty odmietajú a trvajú na dobrovoľnej solidarite. Podľa spoločnej deklarácie premiérov Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska by mali postupovať aj ministri vnútra krajín V4, ktorí spolu s európskymi kolegami budú o migrácii rokovať 14. septembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies