Nové Zámky znižujú spotrebu verejného osvetlenia i vykurovaciu teplotu

NETKY.SK • 17 Október 2022, 17:38 • 2 min
Nové Zámky znižujú spotrebu verejného osvetlenia i vykurovaciu teplotu

NOVÉ ZÁMKY - Mesto Nové Zámky pokračuje v opatreniach na zníženie spotreby energií, ktorých ceny vzrástli oproti minulému roku viac ako sedemnásobne. Ak by radnica neprijala žiadne opatrenia, suma naplánovaná v mestskom rozpočte na celý rok by stačila len do leta, zhodnotila radnica.

slovakia

left justify in out

Po predchádzajúcej analýze začalo mesto už od 10. kalendárneho týždňa postupne vypínať časti verejného osvetlenia v niektorých lokalitách, najmä dekoratívne osvetlenie pamätníkov, sôch a kostolov. Pouličné osvetlenie mesto vyplo v časti priemyselnej zóny a lokalitách so zníženou frekvenciou výskytu dopravných prostriedkov a chodcov. V spolupráci so spoločnosťou Brantner sa v riadení sústavy verejného osvetlenia vykonali technické úpravy, ktoré znížia spotrebu verejného osvetlenia bez dôsledkov na svetelný komfort obyvateľov. Od apríla do augusta tohto roka priniesli tieto opatrenia úsporu 54.379 kilowatthodín elektrickej energie. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje približne 11,5 percenta a ušetrenú sumu okolo 25.000 eur. V týchto opatreniach plánuje radnica pokračovať. V rámci operatívnych opatrení samospráva efektívnejšie vykuruje verejné budovy, reguluje osvetlenie chodieb. Počas víkendov sú interiéry len temperované. V dome kultúry, športovej hale Milénium a tenisovej hale sa znížila vykurovacia teplota, teplota vody v plaveckom bazéne Relax komplexu sa znížila o jeden stupeň. Prevádzková doba sauny je obmedzená zo siedmich dní na tri (piatok, sobota, nedeľa). Ďalšie plánované opatrenia si budú vyžadovať finančné investície, napríklad výmenu svietidiel a vypínačov, zateplenie budov vo vlastníctve verejnej správy vrátane škôl. Mesto očakáva vyhlásenie výziev z plánu obnovy, z ktorých bude možné získať prostriedky na realizáciu opatrení s dlhodobou úsporou energií. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies