Slovenskí tínedžeri sa blysli vo svete, vynašli účinný prírodný repelent proti kliešťom

NETKY.SK • 5 Jún 2017, 13:57 • 2 min
Slovenskí tínedžeri sa blysli vo svete, vynašli účinný prírodný repelent proti kliešťom

LOS ANGELES - Prešovskí stredoškoláci Samuel Smoter a Miriam Feretová majú len 17 rokov a ich nápady už ocenili vo svete. V najväčšej a najprestížnejšej celovestovej súťaži mladých vedcov Intel ISEF 2017 v Los Angeles získali naraz dve ocenenia, informoval web tojenapad.dobrenoviny.sk.

slovakia

left justify in out

Študenti si všimli, že v súčasnosti dostupné repelenty sú pomerne neúčinné a poriadne predražené. Vo svojom projekte za zamerali na využitie éterických olejov ako biorepelentov v prevencii proti kliešťom.  Zároveň chceli nájsť alternatívu k syntetickým látkam a využiť výhradne prírodné zdroje. Repelenty na prírodnej báze by totiž neškodili zdraviu ľudí ani životnému prostrediu.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Samuel a Miriam preskúmali 13 éterických olejov a dva konkrétne druhy kliešťov Dermacentora Haemaphysalis. „Zistili sme, že prírodné silice ako fenikel, muškátový orech, či aníz majú až štyrikrát vyšší repelentný účinok ako samotné repelenty proti Dermacentorom,“ povedali pre portál Veda na dosah.

 

Najsilnejšie účinky mal muškátový orech, ale aj silice zo zázvoru a bergamotu. Výrazne odpudzujúce sú pre kliešte aj eukalyptový, mätový, levanduľový, citrónový esenciálny olej a olej z citrónovej trávy.

 

Kliešte majú veľmi dobre vyvinutý čuch, pachy niektorých esenciálnych olejov sú pre ne veľmi nepríjemný a niektoré arómy na ne môžu pôsobiť až toxicky. Pred výletom do prírody odporúčajú dať si do dlaní trošku esenciálneho oleja a rozotrieť ho aj po okrajoch oblečenie.

 

Atraktívna je aj cena, za ktorú by sa dali kúpiť. „Cena komerčného repelentu je zhruba 6,00 € a jedna z našich alternatív by stála len približne 1,70 €,“ objasnili šikovní Prešovčania.

 

img

 

Samuel Smoter a Miriam Feretová

Zdroj: vedanadosah.cvtisr.sk

 

Samuel a Miriam mali v Los Angeles silnú konkurenciu. Okrem nich sa na súťaži pokúšalo uspieť 1800 mladých študentov zo 75 krajín sveta. Teraz majú silnú motiváciu vo svojom výskume pokračovať.

 

Mladí Slováci sa tiež stretli aj s nobelistami a pomenovali po nich asteroidy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies