Ruskí vedci vyvinuli nové spôsoby ochrany pred koronavírusmi

NETKY.SK • 18 Február 2021, 15:59 • 2 min
Ruskí vedci vyvinuli nové spôsoby ochrany pred koronavírusmi

MOSKVA - Nová vakcína Sputnik Light, ktorú vyvinuli ruskí vedci v Institute Gamaleya, sa podáva v jednej fáze a vytvára imunitu týždeň po očkovaní. Zároveň sa spustilo testovanie vakcíny Sputnik V pre deti, uviedol primátor Moskvy Sobyanin.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol primátor Moskvy Sergej Sobyanin, vakcína Sputnik V, ktorá bola vyvinutá moskovskými vedcami v Inštitúte Gamaleya preukázala svoju účinnosť a bezpečnosť a začali sa o ňu zaujímať v mnohých krajinách sveta. V Moskve sa ňou očkovalo takmer 600-tisíc obyvateľov.

 

img

 

Tri fázy testovania 

"Je dôležité chrániť pred koronavírusom nielen dospelých, ale aj deti. Z tohto dôvodu sa na základe Detskej mestskej nemocnice uskutočnia tri fázy klinického testovania vakcíny Sputnik V pre deti, vo veku od 14 do 18 rokov", uviedol primátor Moskvy.

 

Špecialisti vyvinuli taktiež aj nazálnu formu Sputnika V, ktorá vytvára imunitu v nosohltane. Tento liek nenahrádza očkovanie, ale môže byť užitočný ako ďalšia forma ochrany. Všetky tri fázy klinických pokusov s týmto liekom sa tiež  plánujú uskutočniť v Moskve.

 

img

 

"A konečne dnes začíname medzinárodné klinické skúšky vakcíny Sputnik Light", uviedli v inštitúte Gamaleya.

 

Sputnik Light 

Nový liek je navrhnutý tak, aby eliminoval hlavnú nevýhodu klasického Sputniku V – prítomnosť dvoch zložiek podávaných pacientovi s rozdielom niekoľkých týždňov.

 

Na očkovanie Sputnikom Light je potrebná iba jedna návšteva kliniky. Imunita sa začína vytvárať už o týždeň a dosiahne vrchol štyri týždne po očkovaní. Nový liek je založený na rovnakých špeciálnych štruktúrach (nosných vektoroch) ako v Sputniku V. Vakcína neobsahuje samotný koronavírus!!!, čo znamená, že nebude možné ochorieť na neho alebo nakaziť ostatných.

 

img

 

Sputnik Light už prešiel prvými testovacími fázami. U každého, kto ju dostal, sa vyvinula imunita voči COVID-19 a samotný liek bol telom tolerovaný ako obyčajná vakcína.

 

Výskum nebude len na Rusoch 

Na hlavnej etape medzinárodných klinických štúdií sa zúčastní 6 tisíc ľudí: 3 tisíc z Ruska3 tisíc zo Spojených Arabských Emirátov. Ako povedal moskovský starosta Sergej Sobyanin, ruská časť výskumu bude prebiehať v Moskve na základe 10 mestských polikliník. Zúčastniť sa ich môže každý dospelý občan, pokiaľ samozrejme nebol predtým očkovaný Sputnikom V a nemá iné kontraindikácie.

 

Zdroj:  https://rg.ru/2021/02/18/reg-cfo/vakcinaciia-ot-covid-19-klinicheskie-ispytaniia-vakciny-sputnik-lajt.html



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies