Prezidentka Čaputová schválila novelu zákona o obetiach trestných činov

NETKY.SK • 24 Máj 2021, 18:07 • 2 min
Prezidentka Čaputová schválila novelu zákona o obetiach trestných činov

BRATISLAVA - Obete násilného trestného činu budú môcť požiadať Ministerstvo spravodlivosti SR (MS SR) o odškodnenie už po začatí trestného stíhania. Vyplýva to z novely zákona o obetiach trestných činov, ktorú dnes podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

slovakia

left justify in out

Zmenu zákona ešte začiatkom mája 116 hlasmi schválil parlament. Zároveň bol novelizovaný aj zákon o Policajnom zbore. Doterajšia právna úprava umožňovala obeti požiadať o odškodnenie až po právoplatnom skončení trestného konania.

 

img

 

Novelou sa zároveň zjednoduší prístup obetí trestných činov k odbornej pomoci aj prostredníctvom zriadenia intervenčných centier, ktoré by mali vykonávať svoju činnosť v rámci každého kraja. Právna úprava nadobudne účinnosť od 1. júla.

 

 

Medzi hlavné úlohy intervenčného centra bude patriť kontaktovanie obete a poskytnutie krízovej intervencie. Tá bude naviazaná najmä na bezprostredné poskytnutie pomoci obeti trestného činu domáceho násilia po vykázaní páchateľa.

 

Medzi hlavné činnosti tejto intervencie patrí krízová psychologická intervencia a vyhodnotenie hrozby nebezpečenstva ohrozenia života alebo zdravia a zostavenie bezpečnostného plánu v spolupráci s obeťou trestného činu domáceho násilia.

 

img

MS SR právnou úpravou zásadným spôsobom mení filozofiu odškodňovania obetí násilných trestných činov. Rozširuje sa napríklad okruh obetí násilných trestných činov o pozostalé blízke osoby, ktoré v čase smrti žili so zomretým v spoločnej domácnosti a o obete trestného činu týrania blízkej osoby a zverenej osoby a trestného činu nedobrovoľného zmiznutia, ktorým bola spôsobená nemajetková ujma.

 

Doba vykázania údajného páchateľa zo spoločného obydlia sa predĺži z desiatich na 14 dní.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona