V Taliansku bude platiť počas Vianoc čiastočný lockdown, vláda tiež obmedzila pohyb ľudí

NETKY.SK • 19 December 2020, 10:06 • 2 min
V Taliansku bude platiť počas Vianoc čiastočný lockdown, vláda tiež obmedzila pohyb ľudí

MILÁNO — V Taliansku bude počas Vianoc platiť celoštátny čiastočný lockdown.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Oznámil to v piatok taliansky premiér Giuseppe Conte. Počas vianočných a novoročných sviatkov sa v krajine zavedie čiastočný lockdown, ktorého súčasťou budú prísne obmedzenia pohybu obyvateľstvaNové opatrenia majú znížiť riziko, že stretávanie rodín cez sviatky urýchli šírenie nového koronavírusu. 

 

Cez pracovné dni dôjde k uvoľneniu reštrikcií

Vláda tak zaviedla striktné obmedzenia pohybu obyvateľstva v období od 21. decembra do 6. januára. Najprísnejšie opatrenia budú platiť počas víkendov (24.-27.12,31.12-3.1. a 5.-6.1.), zatiaľ čo počas pracovných dní dôjde k miernemu uvoľneniu reštrikcií.

 

Výnimka sa vzťahuje iba na ceste do práce, k lekárovi či nákupov potravín. Zatvorených bude väčšina obchodov. Rodinných príslušníkov a priateľov môžu navštíviť najviac dve osoby každý deň. Počet návštevníkov vo veku do 14 rokov obmedzený nebude.

 

img

Rozhodnutie prichádza potom, čo regióny Lombardsko, Benátsko a Lazio opäť hlásili zrýchlenie nárastu nových infekcií. Z celoštátneho pohľadu sa šírenie vírusu spomaľuje.

 

Prečítajte si tiež: V Číne porazili koronavírus kombináciou západnej i tradičnej medicíny, ktorá dokáže posilniť túto dôležitú oblasť človeka

 

Krivka nakazených stúpa

Čiastočný lockdown oznámil v piatok premiér Guiseppe Conte po zasadnutí vlády. Zavedenie prísnejších reštrikcií počas vianočných sviatkov označil za "bolestivé," ale nevyhnutné rozhodnutie.

 

"Vírus cirkuluje všade. Nemôžeme ho poraziť, ale môžeme ho spomaliť. Naši experti sa veľmi obávajú toho, že krivka nákazy môže počas sviatkov vzrásť," povedal Conte novinárom.

 

Miernejšie opatrenia počas pracovných dní umožnia ľuďom pohyb po mestách alebo obciach, kde žijú, a tiež otvorenie obchodov, nie však barov a reštauráciíObyvatelia menších miest budú môcť cez tieto dni cestovať do okruhu 30 kilometrov od miesta bydliska, s výnimkou veľkých miest.

 

img

 

Premiér Conte tiež prisľúbil balík finančnej pomoci vo výške 645 miliónov eur, ktorý si rozdelia majitelia barov a reštaurácií postihnutých lockdownom.

 

Pandémia koronavírusu zasiahla Taliansko ako prvú krajinu v Európe. Na starom kontinente má prvenstvo aj v počte obetí, ktorý sa v piatok vyšplhal na takmer 67 900.

 

Conte vyjadril nádej, že vakcinačný program, ktorý v krajine začína 27. decembra, prinesie koniec „nočnej mory“.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona