Slovenské včelárstvo môže utrpieť obrovskú ranu. V úľoch sa rozšíril mor

NETKY.SK • 9 Jún 2021, 11:21 • 2 min
Slovenské včelárstvo môže utrpieť obrovskú ranu. V úľoch sa rozšíril mor

BRATISLAVA – Bratislavskí včelári sa obávajú najhoršieho. Na Devíne potvrdili mor včelieho plodu.

slovakia

left justify in out

Mor včelieho plodu predstavuje obrovské riziko aj pre okolité úle, pretože ide o infekčnú chorobu. Stačí jedna infikovaná včela a včelár musí zlikvidovať celý úľ, častokrát aj celú včelnicu. 

 

Mor už pritom potvrdili vo viacerých lokalitách Slovenska. Aktuálne boli prijaté hygienické opatrenia, aby sa zabránilo jeho šíreniu do iných rojov. Okolo zasiahnutých úľov bolo vyhradené ochranné pásmo vo vzdialenosti troch kilometrov.

 

img

 

Zároveň platí, že včelári majú zakázané premiestňovať svoje včelstvá, aby sa minimalizovalo riziko ďalšieho zavlečenia choroby na iné úle.

 

V prípade zlepšenia situácie budú musieť včelári odstrániť iba choré včely a nie celé úle. S touto zákernou chorobou sa pritom musia vysporiadať včelári na celom svete. 

 

Masívne vymieranie včiel

V súčasnosti sa čoraz viac hovorí o potrebe a ochrane včiel. Dôvodom je ich masívny úhyn. Globálny úbytok včiel ako hlavných opeľovačov ohrozuje nielen pestovanie základných potravín, ale aj životy rôznych rastlinných a živočíšnych druhov.

 

Jednou z hlavnou príčin je poľnohospodárstvo, ktoré mení charakter krajiny a rôzne pesticídy používané pri pestovaní plodín.

 

img

 

Pokles počtu včiel má pritom zásadný vplyv na opeľovanie kvetov a plodín po celom svete, ale aj ďalšie ekologické a ekonomické škody. Jedinou záchranou je biodiverzita krajiny a spomalenie ničenia ich prirodzeného prostredia. 

 

Prečítajte si tiež: Austrálski vedci prišli s unikátnou liečbou rakoviny prsníka, kľúčom je včelí jed

 

Mor napáda larvy včiel

Mor včelieho plodu je infekčné ochorenie plodu vyvolané grampozitívnou sporulujúcou tyčinkovitou baktériou. Ochorenie postihuje larvy včelích matiek, trúdov aj robotníc. Dospelé včely teda morom nie sú postihnuté. 

 

Ako informuje Štátna veterinárna a potravinová správa SR, baktéria sa vyskytuje v dvoch formách: vo vegetatívnej forme (tyčinkovitý tvar) a vo forme spór (oválny tvar). Pre včely sú infekčné len spóry.

 

img

 

Larvy mladšie ako 53 hodín sa nakazia prehltnutím spór v prijímanej potrave.  Nákaza má chronický priebeh. Prvé klinické príznaky sa vo včelstvách môžu prejaviť za niekoľko mesiacov až 1 rok po infekcii. Plást býva nepravidelne zakladaný (medzerovitý plod), viečka postihnutých buniek sú stmavnuté, prepadnuté a občas prederavené.

 

Nákaza sa šíri hlavne infikovanou potravou, zalietnutými včelami a rojmi, rabovkou, infikovanými plástmi, úľmi a včelárskym príslušenstvom, môžu ju rozširovať aj rôzne druhy parazitov a iní škodcovia.

 

Kvalita medu nie je ochorením ovplyvnená. Na ľudský konzum je med nezávadný, nesmie sa však použiť na včelárske účely.

 

Mohlo by vás zaujímať: Prezidentka Čaputová ocenila prínos podniku v Rovňanoch, ako včelárka sa problematike priamo rozumie

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies