Matovič chce zmeniť platy vo verejnej správe

NETKY.SK • 17 December 2021, 19:11 • 2 min
Matovič chce zmeniť platy vo verejnej správe

BRATISLAVA - Minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) chce pripraviť ústavný zákon, kde by nastavil platy pre všetkých zamestnancov verejnej správy podľa priemerných platov v EÚ. Informoval o tom po piatkovom rokovaní vládneho kabinetu.

slovakia

left justify in out

„Ako minister financií považujem za svoju psiu povinnosť zabezpečiť, aby prostriedky na mzdy v rámci štátu boli rozdelené férovo medzi všetkých zamestnancov verejnej správy. Preto ešte počas prvého kvartálu nasledujúceho roku prídem na koaličnú radu a dám aj do medzirezortného pripomienkového konania materiál, ktorý bude mať ambíciu ústavným zákonom zabezpečiť všetkým zamestnancom verejnej správy, v tom širšom ponímaní, či už sú to zdravotníci, učitelia, policajti, vojaci, hasiči, záchranári, colníci a úradníci, aby sa nafixovali ich mzdy na priemerku miezd 27 krajín EÚ," spresnil.

 

img

 

To podľa neho znamená, že ak priemerný plat lekára bude v 27 členských krajinách EÚ 2,4-násobok priemernej mzdy, tak bude mať ambíciu, aby aj lekári na Slovensku mali 2,4-násobok priemerného platu na Slovensku.

 

„Ak nám vyjde, že v prípade zamestnancov sociálnych služieb je to 0,9-násobok priemernej mzdy, tak rovnako budeme mať takúto ambíciu. Mám teda ambíciu, aby sme takto popísali všetkých zamestnancov vo verejnej správe, čo je viac ako 400 000 zamestnancov," priblížil.

 

Prečítajte si tiež: Zdravotníci dostanú jednorazovú odmenu!

 

Ľudia by podľa Matoviča týmto vedeli, že ich plat je spravodlivý. „Pocit, že som spravodlivo hodnotený, je pre kohokoľvek v štáte jeden zo základných pocitov spravodlivosti," dodal minister financií.

 

img

 

Možno vás zaujme: Kollár o nájomných bytoch: Investori sú pripravení

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies